Започна първият роден фест за документално кино за изкуствата

OFFNews 18 април 2016 в 16:59 1543 0

От 15 април до края на следващата седмица кино „Люмиер” в Националния дворец на културата отново ще събере ценителите на качественото кино. Салонът е една от двете основни локации за провеждане на първия за България и региона фестивал „Маster of Art”.

Събитието включва над 30 премиерни за страната ни документални филми, посветени на изкуството и големите творци, оставили своя отпечатък в историята.

Публиката беше приятно изненадана с обновеното пространство пред кинозалата, на което е изобразена специална филмова карта на Европа.

За откриването пристигнаха и част от членовете на международното жури, чиито пълен състав включва: английския документалист - режисьорът Фил Грабски, канадската продуцентка Мари-Одил Демей, програмния директор на Шведската национална телевизия Хенрих Фон Сюдов, програмния директор на БНТ Севда Шишманова и артистичния директор на фестивала Найо Тицин.

Мирослав Боршош, директор на НДК посрещна публиката с думите: ”Много е хубаво да откриеш фестивал, особено, когато си е твой. Искам да благодаря на Найо Тицин за чудесното ни партньорство и за това, което направихме заедно за много кратко време. Зад това стои страшно много работа”, категоричен беше той.

Първият ден на „Master of Art” започна силно с три интригуващи заглавия: „Г-жа Бах” с режисьори Алекс Маккол и Ирини Ваклиоти, представящ убедителни доказателства, че съпругата на великия композитор е автор на някои от произведенията му; „Дамата в номер 6”, с който официално беше открит фестивала, разказващ удивителната история на най-възрастната пианистка в света, оцеляла от ада на концлагерите, както и „Последният шедьовър на Дали” на режисьора Давид Пужол, фокусиран върху историята за музея-театър „Дали” в испанския град Фигерес, който се счита за последното голямо постижение на великия творец.

Филми, посветени на Моцарт, Бетховен, Габриел-Гарсия Маркес, Висконти и Фелини, Орхан Памук и др., както и интересна история за лечебната сила на музиката, са само част от вълнуващите продукции, които тепърва могат да се видят на фестивала.

„Мaster of Art” ще предложи и пет български заглавия, а за финал организаторите са подготвили „Саломе на Уайлд” режисиран от самия Ал Пачино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки