За първи път показват червения бележник на Вапцаров в деня на неговия разстрел

ОFFNews 23 юли 2018 в 14:04 3664 1

Днес от 18.00 часа в къщата-музей на големия български поет Никола Вапцаров ще бъде представен за първи път червеният му бележник.

На този ден се навършват 76 г. от смъртта му, когато бива разстрелян за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война по силата на Закона за защита на държавата.

В него са записани редица стихотворения - „Не, сега не е за поезия…“, „Пролет“ и „Война“.

Ще бъдат представени и показанията на Светослав Минков по време на първия съдебен процес срещу Вапцаров, арестуван заради участието си в Соболевата акция през 1940 г. Благодарение на защитата на Минков поетът е оправдан.

На 5 юли 1941-ва, когато писателят свидетелства в защита на Вапцаров, поетът пише пророческото за собствената му съдба стихотворение „Не, сега не е за поезия…“.

След откриването на камерната изложба, ще започне литературно четене с участието на актьора Янко Лозанов и поетите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров.

Ден по-късно, на 24 юли, в читалището в Годеч, носещо името на Никола Вапцаров, ще бъдат представени новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще разкаже за тримесечното интерниране и духовния живот на поета в градчето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

1

Тито

23.07 2018 в 19:12

Аз предлагам на Шипка 6 да направят изложба с картини рисувани от Хитлер и да направят ново издание на Моята борба като книгите да се предлагат на преферциални цени на изложбата. Жалко че Вапцаров не е рисувал или аз не съм чул за такива негови способности.