Връчват наградите „Икар“ тази вечер

OFFNews 27 март 2014 в 18:42 2526 0

Тази вечер ще бъдат връчени наградите "Икар". Съюзът на артистите в България ще раздаде призовете на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Част от 16-те категории, в които ще се състезават артистите, са цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.

Специалната награда за изключителен творчески принос ще получи актьорът Стефан Мавродиев.

Христо Мутафчиев ще връчи специално отличие за чест и достойнство на Михаил Хаджиилийков.

Една от най-оспорваните награди ще бъде тази за водеща мъжка роля в театрален спектакъл, за която тази година кандидати са актьорите Владимир Пенев, Стоян Радев и Иван Бърнев.

"Икар" за главна женска роля ще бъде дадена на една от следните актриси: Лилия Маравиля за "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич на Недялко Делчев в Театър "София"; Жорета Николова за "Морски пейзаж" от Едуард Олби на Петър Денчев в Народния театър; Дария Симеонова за "Презрението".

За дебют са номинирани актьорите Гергана Змийчарова за Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир на Петринел Гочев в Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово, Красимир Василев за Асенчо във "Възвишение", Тея Сугарева за режисурата на "Робин" от Анна Топалджикова в Камерен театър "Възраждане", както и Явор Веселинов за режисурата на "Малки ритуали за сбогуване" от Оля Стоянова в Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" – Благоевград.

Претендентите за "Икар" в категорията за режисура са Иван Добчев за "Възвишение" по романа на Милен Русков в Пловдивския театър, Лилия Абаджиева за "Скъперникът" по Молиер в Малък градски театър "Зад канала" и Крис Шарков за "Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия като продукция на Театралната работилница "Сфумато".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови