В НДК ще се проведе Международна кръгла маса по случай 70 г. ЮНЕСКО

ОFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 15:00 1725 0

Международна кръгла маса на тема “70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” ще се проведе на 8 август (събота) от 10:30 чasa в Зала 7 на Националния дворец на културата.

Събитието е съвместна инициатива на НДК, Фондация “Созопол” и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - под егидата на ЮНЕСКО и на НДК.

Участие в кръглата маса ще вземат представители на Секретариата на ЮНЕСКО и НДК, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, на учени, преподаватели и изтъкнати експерти в областта на културата. Ще бъдат обсъдени темите за модерната визия, ролята и новаторските подходи на ЮНЕСКО, допринесли за промяната на света за постигане на истински диалог и разбирателство в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

На официалното откриване на Международната кръгла маса ще присъстват заместник - генералният директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт, представителите на Националната комисия за ЮНЕСКО и ръководствата на Министерство на външните работи, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката.

Програмата включва панел за нематериалното културно наследство на тема “Живи човешки съкровища” с модератор доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН и експерт на ЮНЕСКО по нематериално културно наследство. Участници в панела ще бъдат: Христо Ангеличин (директор на Регионален център за нематериално културно наследство); Уили Меротто (представител на офиса на ЮНЕСКО във Венеция); Патрик Гало (дългогодишен деятел на НПО, бивш председател на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО).

Ден преди събитието, на 7 август (петък) участниците в Кръглата маса и в заседанието на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО ще се насладят на богатото автентично нематериално културно наследство на страната ни на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще бъде открит тържествено от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови