''Уроците на Блага'' и ''Диада'' си поделят Златната роза

OFFNews 29 септември 2023 в 10:57 1037 0

Церемония по връчването на наградите

Снимка Страница на фестивала във Facebook

Церемония по връчването на наградите "Златна роза"

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделят голямата награда за пълнометражен филм на 41-вото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Призовете бяха връчени снощи във Фестивалния и конгресен център във Варна.

От журито изтъкнаха, че и двата филма са феноменални, ангажирани и вълнуващи, и влизат в диалог един с друг. При получаването на наградата Яна Титова благодари на екипа си и сподели, че това е била една лесна за правене продукция. Стефан Командарев подчерта, че е работил с приятели и съмишленици, които са невероятни професионалисти. Той имаше рожден ден вчера и отправи благодарност от сцената и към своето семейство.

Специалната награда на журито за пълнометражни филми е за режисьора Георги Дюлгеров заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история. На фестивала бе представен неговият последен филм „Записки по едно предателство“.

Призът за режисура на „Златна роза“ отиде при Яна Титова за способността ѝ да създава динамични и многопластови сцени и да извлече всичко от актьорите, част от които непрофесионалисти, във филма „Диада“. Това е вторият игрален филм на авторката. От сцената във Варна тя благодари на журито за това, че с признанието легитимират нейния избор да бъде и режисьор освен актриса.

Фестивалът открои за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Същият филм взе и наградата за сценарий. Той е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Иван Бърнев получи приза за мъжка роля за участието си в българо-испанската копродукция „Васил“, както и за ролите си в „Аромат на липа“, „Уроците на Блага“ и „Диада“. Той се включи с видео обръщение, тъй като е на турне в Чикаго. "Въпреки че получавам тази награда за трети път, аз пак съм много щастлив, като знам какви актьорища, направили много за българското кино, са били нейни носители", каза Бърнев. Той сподели, че филмът „Васил“ се приема много топло в САЩ и цитира откъс от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов.

Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му „Добрият шофьор“ заради неговия хуманизъм и уважение към обикновения човек, както и за майсторството при работата с актьори. Във филма главните роли изпълняват Малин Кръстев и Герасим Георгиев, но участват и натурщици. Призът бе връчен от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който пожела на режисьора тепърва да се пишат много новини за него.

Журито за пълнометражни филми присъди и два диплома за специални постижения. Единият е за актьора Герасим Георгиев за изключителната му роля без екранно присъствие в „Уроците на Блага“ и за партньорството в „Добрият шофьор“. Другият е за Сабина Христова, която е сценограф на филма на Теодор Ушев „Ф 1.618“.

Наградата за късометражен филм на 41-вото издание на „Златна роза“ е за филма „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция. Диплом за специално постижение в тази категория получи лентата „13-ти август“ на Венцислав Сариев, който е родом от Варна.

Младежкото жури на фестивала отличи „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов.

Наградата на публиката отива при „Уроците на Блага“.

Гилдия „Критика“ отличи късометражния филм „Любима“ на Майя Виткова-Косев и „Диада“ на Яна Титова.

От Съюза на българските филмови дейци дадоха своето признание на „Уроците на Блага“. Наградата на Варна взе младата актриса в „Диада“ Маргарита Стойкова. За първи път на фестивала „Златна роза“ имаше конкурс и за телевизионен сериал и победител в категорията стана „Есента на демона“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!