Тед Кочев се завърна в бащиния си Пловдив

OFFNews 28 март 2016 в 19:30 4262 1

Снимка София Филм Фест

Тед Кочев в Пловдив.

Световноизвестният канадски режисьор с български корени - Тед Кочев, се завърна в бащиния си град Пловдив, в търсене на своите корени.

Това написа директорът на СФФ Стефан Китанов в писмо, разказващо за посещението на Кочев в Града под тепетата и търсенето на семейната си къща.

Публикуваме писмото на Стефан Китанов без редакция:

Последните дни от посещението в България на специалния гост на 20-ия София Филм Фест Тед Кочев бяха в Пловдив – родния град на неговия баща. След личната намеса на министрите на правосъдието Екатерина Захариева и на културата Вежди Рашидов, режисьорът получи своето българско гражданство. Оставаше да вземе и личната си карта. Това се случи в Пловдив, на 23 март, тържествено, в залата на Общината. Документът бе връчен от началника на полицията Христо Разсолков и кмета Иван Тотев. 

Те бяха задействали експресна процедура, за която получихме пълното съдействие на служителите на полицейското управление и общината в съответния район, където трябваше да се регистрира Тед – на ул. „Капитан Райчо“, където живее неговият братовчед Константин. Хората и в двете администрации останаха извън работното си време, за да се оформят документите и да се снимат с Тед. По-късно в някои медии бе тиражирана невярната информация, че Тед бил със сбъркана адресна регистрация поради чиновническа грешка.

Няма грешка!

Хората си свършиха съвестно работата и Тед Кочев е регистриран на адреса на неговия братовчед. А къде се намира или намирала бащината му къща е друга работа. Имахме информация от племенник на Тед, че това е дом на ул. „Драган Манчов“. Посетихме адреса. Оказа се къща до кино „Лъки“, където вечерта щяха да прожектират филма му „Да се събудиш в страх“. Нямаше никой там, но след разговор с живeeщи в къщата по-късно, се установи, че вероятно това не е домът на баща му.

Тед Кочев и съпругата му в Пловдив. Снимка: СФФ.

На пресконференцията при кмета обаче научихме, че на ул. „Гурко“ се е намирала ваксаджийницата „Куба“, която била собственост на рода Цочеви (истинската фамилия на бащата на Тед). Роднините им от Канада пращали плочи с джаз и румба и това било единственото място в града, където се слушало такава музика в края на 40-те години на ХХ век. Веднъж дори завели Арам Хачатурян там и му пуснали джазирана версия на „Танц със саби“, която пристигнала от Канада (според Тед Кочев това е аранжимент на Глен Милър). На сутринта Хачатурян отишъл към хотела си, а Коко Азарян и приятелите му – към районното управление на Народната милиция...

Ваксаджийницата на Цочеви се намирала до сегашния ресторант „Хемингуей“ на ул. „Гурко“. Срещу него пък се намира бутиковият хотел „8 ½“, в който два дни на първия етаж живя Тед Кочев със семейството си, обграден с любов и внимание от целия персонал на хотела. Случайно или не, прозорецът им гледаше към мястото, където е била прочутата ваксаджийница „Куба“...

Едно е сигурно - Тед беше в Пловдив, у дома.

Използвам повода да благодаря от името на Тед Кочев и семейството му на всички, които помогнаха той да усети България за свой роден дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови