“Сцената на Марица” номинирана за Европейската награда за публично пространство

OFFNews Последна промяна на 07 април 2016 в 12:53 1635 0

Снимка Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project

Сцената на Марица.

276 проекта от 35 различни държави се включиха в надпреварата в тазгодишното издание на Европейска награда за публично пространство.

Наградата, която се организира от Центъра за съвременна култура в Барселона, Немския архитектурен музей, Музея на финландската архитектура, Музея за архитектура и дизайн в Любляна, Архитектурната фондация в Лондон, Фондацията Град на архитектура и наследство от Париж и Центъра за архитектура във Виена, се връчва на нови или обновени публични пространства, които са както технически издържани от архитектурна гледна точка, така и имат съществено влияние върху градската среда и социалния живот. Наградата се връчва от 2000 година, на всеки две години.  

За престижното отличие тази година са номинирани 15 проекта от България.

Сред тях е и “Сцената на Марица”, временна конструкция осъществена в рамките на международния фестивал за съвременна архитектурата и градска среда One Architecture Week, организиран от „Фондация ЕДНО за култура и изкуства“.

Проектът е дело на американското проектантско бюро "Кутонотук" (Матю Джул и Лийна Чо). От създаването си през 2001 бюрото е получило множество отличия в различни конкурси в Северна Америка, Азия и Европа. Някои от последните награди включват конкурса за музей на Гугенхайм в Хелзинки, конкурса за Централна библиотека в Хелзинки и проекта за MoMA PS1 YAP (като част от TempAgency).

„Сцената на Марица“ се намираше в коритото на реката. По време на One Architecture Week това пространство беше използвано за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др. 

Пълният списък с номинираните творби може да намерите тук.

One Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието следващо издание ще бъде от 30 септември до 9 октомври в Пловдив. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година One Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2016 г. е гражданското участие в създаването на градовете, а куратори са studioBASAR, архитектурно и изследователско студио от Букурещ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови