Sofia Art Fair ще е първото международно изложение за съвременно изкуство у нас

OFFNews 28 май 2024 в 17:00 1524 0

Най-мащабното събитие за съвременно изкуство започва на 3 октомври в София Тех Парк.

Български и чуждестранни галерии и художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени ще вземат участие в първото международно изложение за съвременно изкуство у нас - Sofia Art Fair. Респектиращото със своите идеи и послания събитие, което ще промени живота на столицата ни, ще се проведе в София Тех Парк от 3 до 6 октомври.

Фондация „София диша“ е организаторът на този единствен по рода си форум у нас. България досега беше последната държава в Европейския съюз без подобно изложение, но през октомври сраната ни ще се позиционира в света на най-утвърдените арт тенденции. "Малка революция" за българската публика, на която тепърва предстои да изгражда вкус към съвременното изкуство и съзнание за въздействието му в преосмислянето на настоящето, инвестиционния му потенциал и изключителната му сила като ценностна платформа за бъдещето.

Sofia Art Fair има за цел да предизвика и развие пазара на изкуството, да дефинира тенденции - за автори, куратори, колекционери, критици, зрители, анализатори, медии. Стремежът на инициативата е да обедини представители на бизнеса от различни държави и на международната професионална общност.

„Сред водещите теми на Sofia Art Fair е мястото на съвременното изкуство в днешния свят. Особено важно е, че артистите на България влизат в диалог със свои колеги от други държави и че известни имена застават редом до дебютиращи таланти. Нашата цел е да празнуваме изкуството и културата, предоставяйки видима платформа, която ще позволи на галериите и артистите да излагат и продават своите творби в среда, отговаряща на най-високите международни стандарти. Мисията ни е да създадем традиция, която да утвърди България в европейския арт календар.“, коментира Суни Данаджъ, изпълнителен директор на Фондация „София диша“, реализирала успешно едноименния фестивал за градска култура, провеждан години наред в столицата.

Петчленно международно жури от доказали се куратори и изкуствоведи - Теодора Константинова, Радослав Механджийски, Мартина Йорданова, Йохан Густавсон (Нидерландия) и Нина Кшайдер (Австрия), селектира галериите и колективите, участващи в основното изложение в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“ , както и художниците до 30 годишна възраст, чието участие е безвъзмездно – те ще представят творбите си в паралелно пространство в рамките на събитието. Посетителите ще могат да се насладят на живопис, скулптура, графика, обекти и инсталации, съвременна фотография, дигитални медии, мултижанрови произведения.
Изложението насърчава креативността и инвестициите, консолидира личности, генерации и култури, изграждайки глобална мрежа от творчески партньорства, стимулира икономиката, развива туризъм. Иновациите при сливането на изкуство и технологии допринасят за по-информиран и динамичен арт пейзаж.

Sofia Art Fair поставя за дебат още ключови теми: катаклизмите в социокултурната действителност, битката на българските художници за признание в Европа, запълването на празнините в междукултурните отношения, икономическата подкрепа за художествения сектор, функциониращ в среда на сериозни финансови дефицити.
Изследване на „Тренд“ подсказва огромната необходимост от мащабно събитие за съвременно изкуство в столицата ни. Над 60 процента от анкетираните изразяват ярък интерес към възможността да се запознаят с най-актуалните тенденции в стимулираща среда от селектирани участници и богата паралелна програма с кураторски турове, именити гост лектори от България и Европа и още много вдъхновяващо съдържание.

Съпътстващите събития се фокусират върху теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата, пътищата за кариерно развитие и пазарната реализация на художниците днес, най-любопитни примери и парадокси от съвременната арт сцена и др. Специалните кураторски обиколки ще запознаят гостите отблизо с творбите на участниците, предвидени са срещи с автори, образователни лекции и дискусионни панели с международни участници.

В основното изложение Sofia Art Fair ще представи 30 български и чуждестранни галерии и колективи и над 60 автора, разположени на площ от 1000м2, а в допълнително изложбено пространство ще могат да се видят произведенията на 8 млади български съвременни художници, които бяха отличени от журито сред множество кандидатури. Финалният списък с участници предстои да бъде обявен в най-скоро време, а билетите за посетителите влизат в продажба от 06.06.2024г. Повече информация и билети за събитието можете да намерите в сайта на www.sofiaartfair.art, както и в социалните мрежи: Facebook , Instagram, Linkedin

Проектът Sofia Art Fair е съфинансиран от „Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Основни партньори на събитието са Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Art and Culture Today, Sofia Tech Park. Институционални партньори: Министерство на иновациите и растежа, Френски институт в България, Американска Търговска Камара в България, Национална художествена академия, Нов български университет. Стратегически партньори: Buzalov & Chanova Law Office, VP Consulting, Seewines, Информационна Кампания Промени Картинката, TDB Play. Подкрепящи партньори: Art Fairs Service, follow.art, Tectus, Тренд, TEXСИТИ, Ovcharov & Parushev Law Firm, Българска асоциация на заведенията, Chance Travel, Arkana, Aya Estate, DSGN Clinic.

Медийни партньори са OffNews, БТВ, БНТ, БНР, Дарик радио, Мениджър, Обекти, Градът, Булевард България, Биограф, DIVA, dir.bg, Impressio, Videocast.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II