Quantcast

Словенските легенди Laibach идват в България

OFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 18:16 4684 3

Laibach през 2011 г.
Laibach през 2011 г.

След дълги години, в които пропускаха родината ни с концерти, словенските легенди от Laibach най-сетне се завръщат в София на 21 май в „Live Club”, за да представят новия си албум „Spectre”.

“Spectre” е напълно авторски и идва близо 10 години след последния албум на групата – концептуалния „VOLK” от 2006 г., ако не броим саундтрака на филма „Iron Sky”, който беше дело на словенците.

Засега не са известни повече подробности, но очаквайте още информация.

Официално Laibach е създадена през 1980 г. в Трбовле, промишлен център на Словения.

Името на групата произлиза от наименованието на старото немско име на словенската столица (Любляна), някогашен културен център в империята на Хабсбургите.

Бандата е повлияла на много други групи, сред които най-известни са секстетът от Rammstein.

Заради използване на нацистки символи в сценичните костюми и плакати групата е забранена от властите в бивша Югославия и по-специално в Социалистическа република Словения, но заиграването с тоталитарната стилистика и тоталитарни лозунги (не само нацистки) се използва от групата с противоположна от оригиналната им цел.

Музиката на Laibach съчетава в себе си изключително много мелодии и композиции – звуци и шумове от работата на машини, маршови ритми, мелодични мелодии и завладяващи припеви.

Характерна черта на много техни песни е, че словенците „хващат“ мелодията и/или текста на популярна песен и я пречупват през собствената си мрачна, реалистична и индъстриална призма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2014 в 01:04

явно който е писал не е разбрал, е известният столичен клуб Sofia Live Club е мястото, а не Live Club

01.04 2014 в 20:22

Хайде малко да четете - пише "Бандата е повлияла на много други групи, сред които най-известни са секстетът от Rammstein."

01.04 2014 в 19:55

Хайде само да не пишете глупости!
Как група, която е създадена '80та, ще бъде повлияна от група, която е създадена '94! Това е повече от нелепо!