След скандалите: Емил Табаков се оттегли като диригент на оркестъра на БНР

OFFNews 17 декември 2015 в 17:56 4545 0

Снимка Theatre.art.bg

Росен Гергов.

БНР съобщи изненадващо, че оркестърът му си има нов диригент - Росен Гергов, а Музикалната къща БНР ще бъде оглавена от Теодосий Спасов.

Колкото до досегашния главен диригент на Радиооркестъра Емил Табаков, медията заяви, че той се е оттеглил, но ще остане почетен диригент на музикантите.

Спасов е бил член на Управителния съвет на Радиото и главен художествен ръководител на направление "Музикална продукция и състави" в периода 2004-2008 година.

34-годишният Росен Гергов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и по-късно на Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където живее и в момента. Дебютът му със Симфоничния оркестър на БНР е през декември 2012 година по покана на Емил Табаков.

"Надявам се да продължим да работим в една много колегиална, много искрена и честна атмосфера на взаимна работа. Ще следваме основната задача на радиото, която е да поддържа българските автори, български солисти и изобщо българското изкуство в музиката", заяви новият диригент.

Оттеглянето на Емил Табаков идва след дълги скандали между него и част от оркестъра му. Тогава пред OFFNews диригентът обвини музикантите си, че ги мързи да работят, а те него в редица неща - тежкият му характер, лошото му отношение към колегите си, злоупотреби с власт, конфликт на интереси, спъване работата на оркестъра за собствена изгода, отстраняване на неудобни лица и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови