САЩ и България с комисия за защита на културното наследство

ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 21:00 3288 4

Царевец.

САЩ и България създават двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство, заяви пред БНР. председателят на "Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места" (БНК на ИКОМОС) доц. Стефан Белишки.

Според него тя ще се фокусира върху професионализма и експертността, без да има нищо общо с политиката. Дейността ѝ ще е в посока на усъвършенстването както на практики и политики в опазването на културното наследство, така и за реализиране на чисто практически и научни проекти за опазване.

"Мисля, че основното решение, да създадем тази комисия, се случи по време на визитата на държавния секретар Джон Кери в началото на 2015 година. По това време обявихме стратегически диалог с България в няколко аспекта. Някои от тези аспекти са свързани с политически въпроси, но всички смятахме да има и други елементи в това партньорство – образователни, културни и въпроси, свързани с връзките между народите на двете страни. Като американец, живял в България 3 години, съм изключително впечатлена от културното наследство на тази страна и от нейната история", коментира съветникът по обществените въпроси в американското посолство Елизабет Фицсимънс.

Тя добави, че е взето решение тази комисия да се създаде като подкомисия към комисията "Фулбрайт", като по този начин представи българската култура на по-широка американска публика и донесе големи икономически ползи за страната ни.

"Хиляди американци посещават Гърция всяка година, за да видят нейните исторически и археологически забележителности, и това донася огромни ползи за гръцката икономика. Искам всички тези американци да научат за българското историческо и културно наследство. Аз мисля, че българската култура е едно от скритите богатства на Европа", каза Фицсимънс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 00:19

Толкова ли сме зле като нация. Преди 10-ти Ноември на всеки по-голям обект имаше съветски съветник, да казваме шеф. Сега на всичко има я евро експерт я американски експерт и въпреки това ние неспирно се дъним. Сега малко обикалям из източна България. В Балчик градината 1.5 милиона евро са ни харизали да я направи като света. Ми не е баш. Хубаво е ама има какво да се желае. Мръднеш до Дуранкулак там американци ни помагат да пазим червеношиите гъски. Една гъска не можем да опазим сами. Пък и та уж така по-така ама не баш. Бетер като Гърците ставаме тотално некадърни, с много претенции.....барем едно нещо да видя, дето ние като напред сме направили без руснаци, турци, европейци или американци да ни държат за ръка.

По същество тая новина значи. Абе ще гледаме да Ви помогнем с оформлението на рекламата на туризма Ви, щото вече 25 години не се справяте дори с рекламата. А със самия туризъм си знаем,че за 5 стотинки не ставаме.

02.07 2015 в 00:01

Стари вести са това, те "закрилят" учебниците на децата с пропаганда от години.

Вземете си един учебник по История за 5ти клас и вижте сами :)

01.07 2015 в 23:22"Тя добави, че е взето решение тази комисия да се създаде като подкомисия към комисията "Фулбрайт", като по този начин представи българската култура на по-широка американска публика и донесе големи икономически ползи за страната ни."

Според мен не са достатъчно комисиите и подкомисиите,за да се справят с тежката задача,с която са се заели.

Все пак редно е още много хора(наши) да се включат в комисиите и подкомисиите,за да се развие културното сътрудничество между тези два братски англосаксонски народа.

01.07 2015 в 21:48

Вярно е, че щатите бяха пратили хомопосланник, но все-пак едва ли Елизабет Фицсимънс нарича себе си американец, както се твърди в дописката.