САЩ и България с комисия за защита на културното наследство

ОFFNews 01 юли 2015 в 21:00 4145 4

Царевец.

САЩ и България създават двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство, заяви пред БНР. председателят на "Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места" (БНК на ИКОМОС) доц. Стефан Белишки.

Според него тя ще се фокусира върху професионализма и експертността, без да има нищо общо с политиката. Дейността ѝ ще е в посока на усъвършенстването както на практики и политики в опазването на културното наследство, така и за реализиране на чисто практически и научни проекти за опазване.

"Мисля, че основното решение, да създадем тази комисия, се случи по време на визитата на държавния секретар Джон Кери в началото на 2015 година. По това време обявихме стратегически диалог с България в няколко аспекта. Някои от тези аспекти са свързани с политически въпроси, но всички смятахме да има и други елементи в това партньорство – образователни, културни и въпроси, свързани с връзките между народите на двете страни. Като американец, живял в България 3 години, съм изключително впечатлена от културното наследство на тази страна и от нейната история", коментира съветникът по обществените въпроси в американското посолство Елизабет Фицсимънс.

Тя добави, че е взето решение тази комисия да се създаде като подкомисия към комисията "Фулбрайт", като по този начин представи българската култура на по-широка американска публика и донесе големи икономически ползи за страната ни.

"Хиляди американци посещават Гърция всяка година, за да видят нейните исторически и археологически забележителности, и това донася огромни ползи за гръцката икономика. Искам всички тези американци да научат за българското историческо и културно наследство. Аз мисля, че българската култура е едно от скритите богатства на Европа", каза Фицсимънс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови