Режисьорът на Алиса в страната на чудесата и Батман Тим Бъртън с награда Люмиер за цялостно творчество (видео)

Гледайте първия му късометражен филм Vincent в OFFNews

Искра Ангелова 21 юли 2022 в 10:29 3395 0

Тим Бъртън

Снимка Getty Images

Той е от режисьорите с най-развинтено въображение

Един от неговите герои в "Кошмари преди Коледа" казва:

„Малцина са тези, които отричат, че съм най-добрият в това, което правя. Защото талантите ми са известни надлъж и нашир. Когато става дума за изненади в лунната нощ превъзхождам всички, без дори да се опитвам да го правя!"

Джак Скелингтън

Е, това спокойно може да се каже и за самия Бъртън. Несъмнено той е един от режисьорите с най-цветно и смело въображение в Холивуд. Той ще получи наградата "Люмиер" на 14-ото издание на едноименния фестивал от 15 до 23 октомври в Лион.

Наградата се присъжда от 2009 г. от института "Люмиер" за цялостен принос и връзка с историята на киното. Връчването ѝ е в Лион, където е създаден кинематографът от братя Люмиер. Тя е сред най-престижните в киното.

Предишните лауреати на наградата "Люмиер" са Джейн Кемпиън през 2021 г., братя Дарден през 2020 г. и Франсис Форд Копола през 2019 г. И още: Джейн Фонда, Уон Карвай, Катрин Деньов, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Куентин Тарантино, Кен Лоуч, Жерар Депардийо, Милош Форман, Клинт Истууд.

"Тим е човек с поглед в бъдещето, човек със стил и творец, предложил на световното кино вселена с рядка кохерентност и естетическо въздействие, без прецедент в популярната култура", заяви ръководството на международния фестивал.

Кой е Тим Бъртън?

Американският режисьор и продуцент е роден в семейството на собственичка на магазин за подаръци и общински служител в паркове и градини. Детството му е самотно, прекарано в рисуване на комикси и гледане на стари филми. В девети клас получава признание от местната сметосъбираща компания заради плакат срещу боклуците по негов дизайн. След завършване на гимназия, Бъртън влиза в Калифорнийския институт по изкуствата. Като много от завършилите този университет, първата му работа е като аниматор в Дисни.

Дебютът му е успешен - с късометражната анимация „Vincent” (1982),

след което режисира късометражната драмедия "Франкенуини" (1984 г.), на която прави анимиран римейк 28 години по-късно.

Макар лентата да е спряна от разпространение, тъй като е сметната за неподходяща за деца, актьорът Пол Рубенс решава, че Бъртън е подходящият режисьор за първия му пълнометражен филм - приключенската комедия "Голямото приключение на Пий-Уий" (1985). Филмът се превръща в неочакван успех и Тим Бъртън придобива популярност.

В продължение на 3 години не прави филми, но през 1988 г. му попада сценарият на "Бийтълджус".

Фентъзи комедията става голям хит и Warner Bros. му доверява фентъзи трилъра "Батман" (1989) по изключително популярната за времето си комиксова поредица. Триумфът на филма с 10 награди (включително Оскар за сценография) и и завидни касови постижения, Бъртън получава зелена светлина да прави такива филми, каквито си пожелае.

Успоредно с киното, Бъртън пише книги за деца и юноши.

Тим Бъртън е президент на журито на кинофестивала в Кан през 2010 г. Като продуцент има 2 номинации за Оскар: за анимацията "Булката труп" (2005) и за анимацията "Франкенуини" (2012), а също така 3 номинации за наградата на Британската академия.
Като режисьор има номинация за Златен глобус за "Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт" (2007) и номинация от Британската академия за "Голяма риба" (2003). От фестивала в Кан е номиниран за Златна палма за биографичната драма "Ед Ууд" (1994 г.)

В личния си живот: има 4-годишен брак със специалистка по визуални ефекти Лена Гисеке (от немски произход), след което 9 години - между 1992 и 2001 - живее с актрисата и модел Лиса Мари, която и играе в негови филми. През 2001 г. започва връзката им с британската актриса Хелена Бонъм Картър, която среща на снимките на "Планетата на маймуните", имат 2 деца: син и дъщеря, родени съответно през 2003 и 2007 г. Кръстник и на двете му деца е близкият му приятел Джони Деп. Двамата с Бонъм Картър се разделят през 2014 г.

Макар неговата адаптация на "Алиса в страната на чудесата" да е спорна, защото лишава сюжета от неговата мистичност и нищо-не-случване, което води до особеното напрежение в книгата (където реални заплахи и чудовища всъщност няма - усещането за опасност е породено от въображението на Алиса в нейния личен кошмар), анимацията и великолепната игра на актьорите ще запечатат тази велика детска книга в съзнанието на няколко поколения деца именно чрез запомнящите се образи от Бъртъновия филм.

През септември в Мадрид ще има изложба с негови творби, можете да си купите билети за нея ето ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!