Рашидов: Лакомията може да ни поднесе всякакви чудеса

OFFNews 14 декември 2015 в 14:07 6407 6

Вежди Рашидов.

Днес министърът на културата Вежди Рашидов става на 64 години. Той обаче посреща рождения си ден в болница в Берлин, където от над 2 месеца се лекува от възли на гласните струни, като се надява за Коледа да е оздравял и да се прибере в България.

По повода вестник "24 часа" публикува интервю с него, в което художникът заяви, че води много голяма битка за здравето си и не пожелава подобно нещо да се случва дори на враговете му.

"Няма по-голяма ценност от това Господ да ни даде здраве и щастие. И моето пожелание е никой да не се ядосва, да не хаби нерви, както правех аз", заяви той.

Според него обаче някои медии в страната канят все едни и същи хора, които да оплюват всичко наред.

"Каквото и да се направи в нашата държава, като че ли някой “натиска мотора” и се появяват автоматично едни неизвестни и нищо незначещи за историята хора, които се изказват по всички въпроси. Агресивната посредственост демотивира хората, които с таланта си, с професионализма си са двигатели на процесите в държавата, хората, които допринасят за развитието на страната. Виждам агресивна намеса почти навсякъде. Всичко това демотивира работещите, знаещите хора, хората с биографии, които могат да покажат какво са направили. Атакуват ги посредствени хора, които обикновено нищо не са създали. Какво да се прави, лакомията какви ли не чудеса още може да ни поднесе.

Убеден съм, че онези, които говорят за оцеляване на културата, нито създават култура, нито я разбират. Трябва да им е ясно, че най-жилавото нещо - от рисунките на пещерата Алтамира, от Вилендорфската Венера до днешния ден е самата култура. Изкуството е заложено в човека и няма как да умре. Да правиш култура, е съдба", коментира Рашидов.

Според него обаче вина за състоянието на родната култура имат и част от гражданите, които "предпочитат да са фенове на разни шоумени и на чалгата", а много от умните и културни българи са заминали зад граница.

"Жалко е, че през годините бяха създадени платени организации от дежурни хора, които са с плакати на всеки митинг, без значение за какво, и се самопровъзгласяват за гражданско общество. А активното, истинското гражданско общество е необходимо по всяко време", смята той.

Рашидов е категоричен, че приказките за умиращата родна култура са непочтени и грешни. В тази връзка той даде примери със свои постижения като увеличаването на парите за театрите от 50 на 78 милиона лв., добавката от 10 милиона лв. за музеите, галериите и библиотеките през 2016 г., обновяването на кино "Одеон", ремонтирането на Класическата гимназия, обновената Алея на творците в Софийските гробища, откриването на "Квадрат 500", реставрирания обект Акве Калиде край Бургас, Ларгото, изложбата в "Лувъра" и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови