Публиката най-сетне ще надникне в света на поета Бърни Топин, избрал да стои в сянката на Елтън Джон

БТА 22 септември 2023 в 16:38 1728 0

Сър Елтън Джон и Бърни Топин

Снимка Getty Images

Сър Елтън Джон (л) и Бърни Топин през 2009-а

Възможно ли е след 300 млн. продадени албума Бърни Топин все още да бъде сравнително непознат за широката публика и дори подценяван от нея? Според британския „Гардиън“ поетът, написал текстовете на най-популярните хитове на Елтън Джон, е естествено скромна личност и предпочита да се радва на живота в САЩ и Барбадос, вместо да бъде под светлините на прожекторите.

Мемоарите на Топин „Scattershot: Life, Music, Elton & Me“ ще дадат възможност на феновете на Елтън Джон да научат, че човекът, написал текста на песента „Candle in the Wind“, не е бил особено голям почитател на Мерилин Монро. Нещо повече – не е и запленен от фигурите в британското кралско семейство, но все пак преработва стиховете така, че да може песента да бъде записана след смъртта на принцеса Даяна.

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди. По думите му той е истински американофил и след първоначалния шумен успех на Елтън Джон предпочита да продължи сътрудничеството между двамата от американска земя. През 70-те години Топин се мести да живее в САЩ, а през 1990 г. официално става американски гражданин.

През годините голяма част от почитателите на Елтън Джон са търсели подтекст в песните, който да бъде свързан с личния живот на певеца. Всъщност именно дистанцията помага на поета и музиканта да работят заедно десетки години. Бърни Топин описва собствения си живот, без да задълбава прекалено в конкретика, защото знае, че пианото и гласът на друг човек ще вдъхнат живот на неговите редове. Двойният албум „Goodbye Yellow Brick Road“ е размисъл за порастването. Песента „Rocket Man“ е плод на епоха, в която мисиите „Аполо“ са една от основните теми... но и спомен за чувството, което връхлита Бърни при едно от завръщанията му в английската провинция, докато кара мотор под наем към фермата на родителите си. „Чувствах се като човек от друга планета след толкова дълъг престой в Америка“, казва Топин в интервю.

Бърни Топин няма нищо против да бъде известен като текстописеца на Елтън Джон, докато прекарва живота си сред артистичните легенди на 20-и век – Алис Купър, Франк Синатра, Катрин Хепбърн. „Славата почти ме уби“, споделя той в книгата си. Бърни Топин живее като рок звезда, подчертава „Вашингтон Пост“ по повод излизането на мемоарите му. Дрога, алкохол, партита и четири брака – поетът не отстъпва по нищо на певеца. И все пак между двамата връстници съществува известен житейски паралел. И Елтън Джон, и Бърни Топин успяват да преодолеят привързаността си към бурния живот и да се отдадат на спокоен живот в брак с деца. Текстът на песента „Blessed“, записана през 1995 г., е вдъхновен от разговор между двамата успели мъже, гледащи към края на 40-те си години. Бях приключил поредния си брак и говорех с Елтън, разказва десетилетия по-късно Топин, вече баща на две дъщери. „Говорихме, че всеки от нас иска деца, а животът минава.“ Но Бърни е много повече професионален текстописец, отколкото меланхоличен творец – както споделя в книгата си, стиховете за песента „Don’t Go Breaking My Heart“ са написани по поръчка за около десетина минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!