Протест с искане за промени в българската култура на 27 март

ОFFNews 23 март 2016 в 18:13 5202 3

На 27 март от 17:30 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе протест в защита на българската култура и с искане за промени на държавната политика в областта.

Протестиращите са създали "Пакт за култура", в който са посочени следните доводи и искания:

Ние, представителите на граждански и творчески организации и на независимите творци заявяваме категорично, че е време за революция в българската култура! Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение.

Поради системна загуба на доверие към административния капацитет за управление на културните процеси и с оглед на деструктивните действия на самозабравили се чиновници настояваме за:

1. Приемане на „Пакт за култура“, в който да бъде записано, че всяка година в Държавния бюджет на Република България за култура ще се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

2. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура”.

3. Преструктуриране на Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилята на българските творци и да защитава културното ни наследство.

Според тях не е възможно годишният бюджет за култура на цяла България да струва колкото 10 километра магистрали. Не е правилна и некомпетентната и непрозрачна политика на Министерството на културата, което прави безумни реформи и закрива културни институти.

Освен това подписалите се искат да се спре безумното харчене на пари от "мизерния" бюджет за строежи, както и да престанат съкращенията на артисти, археолози, архитекти, балетисти, библиотекари, диригенти и т.н. културни дейци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!