Програма на фестивала А to JazZ от 3 до 5 юли

ОFFNews 19 юни 2015 в 16:02 5166 0

Белослава.

Белослава, Bobo & The Gang, Funky Miracle, Sirius & Methodikal и още много други изпълнители ще бъдат част от програмата на фестивала А to JazZ от 3 до 5 юли в Южен парк 2.

В първия ден на фестивала ще видим Славена Даскалова и Jazz Orpheus, Dayo, Dirty purchase и Рой Харгрув квинтет. 

4 юли започва със DJ сет Sirius &Methodikal на ReelFeel, последвани от Zonyo & Friends, квинтет Jazzball на Христо Йоцов, Белослава и Кени Гарет квинтет.

На 5 юли ще видим Funky Miracle, Bobo and the Gang, "Метафоrмоза" и Хосе Джеймс.

Входът е напълно безплатен за всички.


Малко повече за самите участници:

Проектът “Pop & Rock Meets Jazz” е на българската сцена вече 4 години. Заражда се като дуо през 2011 година в Созопол от музикантите Петър Петров - Jazz Orpheus и Славена Даскалова. Репертоарът включва много от популярните поп и рок хитове, пречупени през светлината на джаза и модерния фюжън. Въпреки интерпретирането на известни и познати парчета, музиката на групата има свое лично звучене, което прави изпълненията много разпознаваеми и различни. 

Dayo изгрява на българската музикална сцена през октомври 2014г. Името им означава “‘Радостта пристига’”, а иновативният и смел поглед върху музиката прави звученето им нетрадиционно – комбинация от хип-хоп бийтове с живи инструменти. До момента момчетата се изявяват в различни софийски клубове и работят по дебютния си албум.

Групата „Дърти Пърчис“ е основана през 1995 г. от Христослав Галилеев-Гальо като формация към клуб „Swinging Hall“. От създаването до момента в нея са свирили над 20 известни български музиканти. В началото изпълнителите търсят блус звучене. С включването на вокалистите Амалия и Емил Минчев, както и на Иван Лечев, соло китара и цигулка, бендът се пренасочва към фънк и соул звучене. Наред с редовните си клубни изяви, „Дърти Пърчис“ изнасят концерти на български и международни сцени като са носители на първа награда за песен на конкурса „Златна пролет“ на БНР. 

Провъзгласен за „млад лъв”, Рой Харгрув се превърна в един от най-великите тромпетисти на всички времена. Той прекарва детството си в родния Тексас, когато през 1987 среща човека, който ще превърне мечтите на младия Рой в реалност. Именно виртуозът Уинтън Марсалис ще постави основите на професионалната кариера на Харгрув. Силно впечатлен от таланта на младия тромпетист, той приютява Рой в своята банда и урежда да свири с музиканти като Боби Уотсън, Рики Форд, Карл Алън и др. Едва на 20, след една година в Бъркли, Рой заминава за Ню Йорк, където поема по своя професионален път и записва първия си албум към лейбъла Novus.

Следват регулярни участия с групата му The Roy Hargrove Quintet, включваща и тенора Антонио Харт. През 1993 американецът вече е едно от най-значимите имена от съвременната джаз сцена. В следващите години записва за втори лейбъл Verve и свири редом до знаменити музиканти като Сони Роулинс, Джеймс Клей, Франк Морган и Джаки Мак’Лийн. 1996 Рой среща пианиста Чучо Валдес на кубински фестивал в Хавана. Впечатлен от местните музиканти, той решава да събере бенд от кубински перкусионисти и афро-американски джазмени. Така се появява групата Crisol, с която Рой печели първата си награда Грами за най-добър албум Habana през 1998. 4 години по-късно идва и втората награда „Грами”, този път за албума Directions in Music - съвместен проект с Хърби Ханкок и Майкъл Брекър.

Sirius &Methodikal ReelFeel са имената, които винаги свързваме с иновативното и интересното на музикалната сцена в България. През последните пет години благодарение на тях у нас са гостували изключителни артисти като Nicolas Jaar, Bonobo, Who Made Who, Raul Midon, Theophilus London, Andreya Triana и много други. Самите Sirius&Methodikal не обичат стиловите ограничения, затова винаги залагат на динамична музикална селекция, по време на всички тeхни участия.        

Съучениците от музикалното училище Цоньо Цветков, Петър Тулешков, Виктор Николов и Ангел Малешков са групата Zonyo & Friends. За първи път на толкова голяма сцена, те ще ви запознаят с една нова страна на музиката. Развеждайки ви из различни стилове, изпълнявайки само нови авторски парчета, ще останете замаяни, без дъх, желаещи да получите още от техния музикален свят. 

След 18 годишна история на квинтета, участието на няколко поколения млади музиканти и четири албума, Христо Йоцов представя новия си, изцяло авторски проект “Jazzball”. Името на проекта идва от думата игра. Играта, която той и неговите колеги – джазовите музиканти- са превърнали в свое основно занимание и духовна потребност. За цял живот.

Палитрата от цветове и лято, която ще имате удоволствието да чуете на концерта на Белослава, е специaлно създадена за 5-тото издание на A To JazZ Festival. Музиката й е изцяло авторска, пълна с истории и приключения, които се случват на живо пред вас. Музикантите Живко Петров, Димитър Семов и Росен Захариев са най-близките съмишленици от години в творчеството на Белослава. Именно с тях ще усетите онзи незабравим летен полъх, в един слънчев следобед, с чаша вино и малко праскови с канела. Заповядайте на един красив концерт с Белослава.

За 30-те си години звезда кариера, Кени Гарет се превърна в един от най-успешните саксофонисти на всички времена. От първото си участие с Duke Ellington Orchestra през съвместни проекти със знаменити музиканти като Freddie Hubbard, Woody Shaw, Art Blakey & The Jazz Messengers и Miles Davis, творчеството на Гарет се отличава с много живо, мелодично и специфично звучене.

Всичко започва в родния Детройт, където бащата на Кени го учи да свири на саксофон. Ученическите си години прекарва в бясно препускане от класната стая към участия, благодарение на които бързо добива опит и започва да звучи като истински джазмен. След като завършва училище, е приет в Бъркли, но така и не започва музикалното си образование, защото междувременно получава покана да свири в Duke Ellington Orchestra от самия Mercer Ellington. От тук започва звездният път на Гарет, който се мести в световната столица на джаза – Ню Йорк. Следват десетки проекти със знаменити артисти, а 5 години от живота си Гарет свири на една сцена с великия MilesDavis. Творчеството му включва над 18 албума като фронтмен, сред които дебютния му “Introducing Kenny Garrett” (1984), “Black Hope” (1992), номинираните за Грами “Seeds from the Underground” (2012) и “Pushing the World Away” (2013) и албумът, спечелил Грами “Five Peace Band Live” (2009).

Освен, че за последните 20 години Кени се изявява като фронтмен, той постепенно започва и да композира музика. С богато си творчество, съчетаващо класически ритъм енд блус, джаз интерпретации и фюжън, Гарет се утвърждава като изключителен виртуоз, а музиката извира от сърцето му.

Funky Miracle са млада фънк банда, създадена преди 3 години. Свирят както авторска музика, така и известни кавъри, като любимата им задача е да ги правят в собствен стил. Ще представят познатите на аудиторията "Тя Дори Не Разбра", "С Моите Хора", "Breath In", "И Така Нататък", "You Don't Have To Go" и др. Свирили са на фестивали като Spirit of Burgas, Coca Cola Happy Energy Tour и др. Подгрявали са за артисти като Ману Чао, Акага, Джеймс Артър.

Момчетата от Bobo and the Gang показват своето виждане за истински издържан хип-хоп на български език. Стилът им минава през джаз, соул, R’n’B и дори рок, очертан в хитове като “Името ти”, “Живея” и “Хип-хоп”. Свирят активно на клубната и фестивална сцена, като са на една сцена с величията Busta Rhymes, Ms. Dinamyte, Jessey J и KRC One.

Експлозивен микс от фънк, джаз и свободен полет - това е Metaфоrmoза. Група с авантюристичен дух, оригиналност и спонтанна форма на музициране, при която са изключени приготвените формули и трикове. Музиканти - магьосници, проводници на Духа, постигат мисията си чрез най-абстрактното – звука. Моментална музика безграници. Откровен звук, в който можеш да се огледаш и ослушаш. Името на групата "metaфоrmoза" е игра на буквите в думата и значението й. Интересен е ефектът, който думата метаформоза има върху мозъка. Почти никой не може да я обърне от първия опит.

Роден и израснал в Минеаполис, Хосе Джеймс открива страстта си към музиката на много ранна възраст, слушайки хип-хоп и модерен джаз. Решен да посвети живота си на великото изкуство, той заминава за Ню Йорк, където учи в The New School for Jazz and Contemporary Music. Именно там той общува предимно със своите връстници и процъфтява под ръководството на менторите си, като попада в силно развита и богата творческа среда от различни музиканти.

Съдбата го среща с влиятелния продуцент и радио водещ Джил Питърсън, който, силно впечатлен от таланта на Хосе, го кани да се присъедини към лейбъла Brownswood Recordings. Така през 2008 излиза първият му дебютен албум “The Dreamer”, обявен за световен успех от критици, а през 2010 светът посреща и “Black magic”, с който американецът се впуска в изследване на световния ъндърграунд, смесвайки хип-хоп и джаз.

След дълги обиколки и експерименти, през 2013 Джеймс се присъединява към звукозаписното студио Blue Note, с което издава най-амбициозния си албум “No Beginning No End”, получил световно признание. Сингълът „Trouble” изстрелва албума, а Хосе гостува активно в известни телевизионни шоа, като тези на Дейвид Летерман и Джей Лено. Ню Йорк Таймс определя албума като „резултат от джаз, соул, хип-хоп и R’n’B, готвени на бавен огън в продължение на повече от 50 години”. Според американското национално радио Джеймс твори изцяло иновативна музика и сменя стилове с такава лекота, че вмъква съвременни артисти като Frank Ocean и Miguel и същевременно се връща към онази страхотна соул музика от ерата на класици като Ray Charles и Marvin Gaye.

Днес последният албум на Хосе „Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday” е в чест на 100 годишнината от рождението на легендарнaта певица, която той определя като свой учител. Това е задълбочен, зрял и проникновен трибют, който включва 9 песни, написани и популяризирани от Били през годините. Именно този проект ще представи американецът пред българската публика на A to JazZ Festival.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови