Продуцентът Руслан Сорокин: Винаги съм се интересувал от историята на избора

Продуцентът Руслан Сорокин на хитовия сериал „КрисТина“, излъчван по международната стриминг платформа START, ни води зад кулисите на оригиналния проект

Станко Гогев Последна промяна на 07 януари 2022 в 12:35 1284 0

Нерешително младо момиче със скучен живот един ден среща своята двойничка - съвършената своя версия, чийто живот се е развил съвсем различно. Загадка, живот в паралелен свят, втори шанс за перфектен живот, какъвто сме си мечтали – това предлага на българските любители на трилъра драматичният сериал „КрисТина“. Премиерата му у нас през декември съвпадна с международната му премиера на START - най-бързо развиващата се платформа сред руските стрийминг услуги (по данни на независимите аналитични агенции Telecom Daily и TMT Consulting). За сериала и други оригинални проекти на START разговаряме с продуцента Руслан Сорокин.

Какво ви вдъхнови за „КрисТина“?

Винаги съм се интересувал от историята на избора. Когато е на кръстопът, героят може да тръгне наляво или надясно, ще срещне различни хора по пътя си и ще преживее различни ситуации. Какво ще стане, ако въпреки избора си продължаваме да живеем в различни реалности и умножаваме тези реалности с всеки нов избор. „КрисТина“ е отчасти за това. В момент на трудно решение дали да се ожени или не, Кристина се съгласява в едната реалност и се отказва в другата. Двете героини излизат от тази ситуация и един ден се срещат.

Не е лесна задача за една актриса да изиграе два персонажа в един и същ кадър. Как премина кастингът за главната героиня?

Да се намери актриса, която да пресъздаде две жени - по същество еднакви, но с различни навици и ценности, беше наистина трудно. Това е най-предизвикателната задача за един актьор - напълно да изгуби себе си и същността си и да сътвори две противоположни личности с еднакъв външен вид. Юлия Хлинина овладя „откъсването от себе си". Тя е много последователна. Случайно видях бележника ѝ с подробен анализ на двата персонажа. Нейното поведение, навици, глас, интонация. Невероятно трудно нещо е да превключваш толкова бързо между двата персонажа. Трябваше да го направи няколко пъти подред в сцените с двете героини. Удивително изпълнение.

Историите за силни жени са много популярни в наши дни. Беше ли важно за Вас сериалът Ви да бъде посветен на жена?

Наблюдаваме истории за жени, които привличат вниманието на света - жените са свободни и могат да правят всичко. Те са не само за семейството и дома, те са за себе си. Създатели на собственото си щастие и свобода. В известен смисъл „КрисТина“ е част от тази тенденция, но е и нещо друго. Става дума за разбирането на себе си, за това да живееш в болката си, а не да бягаш от нея. Пътуването към своята болка е главното приключение в сериала. Това е терапевтичен спектакъл с умела техника. Моят вид кино.

Коя беше най-трудната част от проекта?

Най-трудно беше да не изгубим темпото. Дайте на света на „КрисТина“ улики, които биха накарали зрителя да гледа повторно сериала, за да ги открие.

Смятате ли, че тази история ще се хареса на зрителите в чужбина, както се случи с Вашия сериал „Passengers“?

„КрисТина“ е универсална история. Кой не е мечтал да живее друг живот? Да върне времето назад? Кой не е хвърлял монета, за да си помогне при вземането на решение? „КрисТина“ говори на универсален език и не е обвързана с конкретно място. Няма културен код. Това беше съзнателно решение, защото Кристина като персонаж тепърва трябва да намери собствените си устои.

„КрисТина“ е оригинална продукция на START, който наскоро стартира местни услуги в Европа, включително в България. С какво START се различава от другите стрийминг услуги?
Ние създаваме проекти, които имат местен привкус, със световни стандарти за производство по отношение на сюжет и сюжетни линии. Сериалите на START се придобиват като оригинали от световни стрийминг услуги: „Gold diggers“ е първият руски Amazon Original, „Container“ - Apple Original, „Better than people“ - Netflix Original.
Друг много важен момент е, че проектите на START дават надежда. Те са като лекарство, понякога са и като наръчник. Казваме: всичко ще бъде наред, ще се справиш. Любов - за предпочитане взаимна. Вярваме в любовта, търсим я и я даряваме на нашите герои. Не преследваме провокацията заради самата нея. Надничаме през ключалката в различни светове и уважаваме своите домакини. Не морализаторстваме, а сме равни на зрителите си и те го оценяват.

Има ли разлика в днешно време, ако премиерата на сериала е по телевизията или на стрийминг платформа?

Стрийминг премиерата дава ясно предимство. Съдържанието е достъпно по всяко време и навсякъде: на път за работа, при пътуване или у дома. Що се отнася до възприятията на зрителя, той сам избира времето и съдържанието. Може да иска да се посмее – тогава ще избере някое от комедийните предавания като „Vampires of the middle band“; ако пък иска психологическа драма като „Passengers“ или „Storm“ - стрийминг платформата ви дава възможност за избор.

ЗА START

START е международна стрийминг услуга, достъпна с абонамент, за рускоговорящата общност. START е лидер в създаването на премиум съдържание на пазара на видео по заявка в ОНД с над 1,8 милиона абонати по света. Оригиналната продукция на START вече е призната в цял свят: 257 Reasons to Live (2020 Canneseries Best Performance Award, 2020 Rose D’Or Finalist), Container (Apple Originals, MIPDrama 2021, Série Series 2021), Russian Affairs/Gold Diggers (Amazon Exclusives, Walter Presents, CJE&M), Sherlock: the Russian Chronicles (ZDF Enterprises). Друг оригинален научнофантастичен хит на START - Better than Us, след премиерата си по START стана първата руска продукция, която беше дублирана на над 20 езика и получи статут на Netflix Original в световен мащаб. Някои от сериалите в момента се продават като формати за местна адаптация в чужбина.

Стрийминг платформата е част от START group, която включва също продуцентска компания START studio, агенция за таланти StarTalent, компания START ADS, подразделение за разпространение на драматични сериали START Drama и подразделение за разпространение на игрални филми - All Media Company. Според докладите на Telecom Daily и TMT Consulting за две поредни години 2019/2020 г. START показва най-бърз растеж сред руските стрийминг услуги.

START е основана през 2017 г. от продуцентите на Yellow, Black and White, водещо филмово студио в производството на касови хитове и широк спектър от забавни филми. Yellow, Black and White продуцира Son of a Rich - най-касовия руски филм на всички времена, надминат единствено от Avatar (3,6 млрд. руски рубли) в руския боксофис. Yellow, Black and White е единственият Disney партньор за копродукция в ОНД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови