Повече бунт, по-малко Мерилиън (репортаж от концерта на Фиш в Пловдив)

Владимир Йончев 22 септември 2012 в 18:59 7801 14

Концертът на Фиш в Пловдив
Концертът на Фиш в Пловдив

"Не знам български и сигурно никога няма да го науча. Вече съм на 54 години." Така започва концерта си в Античния театър Дерек Уилям Дик. Много по-познат като Fish, а още повече като вокалист на Marillion. В един ограничен, но не малък кръг, Мерилиън има легендарен статут, а Фиш с великолепните си стихове и фалцетния си разтърсващ глас е гуру в пътуването към дълбините на душата.

В концерта в Пловдив обаче има съвсем малко Мерилиън, малко повече ранен Фиш, а главният герой е един почти непознат шотландски бард, който говори много повече за политика, бунт, социални взаимоотношения, отколкото за вътрешното изгнаничество и ръкописите за сълзите на един шут, заради които преди 20-30 години сме се влюбили в него.

Нали помните как се появяваше Фиш тогава? Силно гримиран, играещ перверзен рок-театър от суперусложнени безкрайни композиции и покъртителна поезия. Сигурен съм, че не го помните. Защото този Фиш отдавна не съществува.

Вместо него на сцената в Античния театър в Пловдив излиза симпатичен улегнал чичко. Двата часа концерт няма да стигнат, за да се прецени дали повече му подхожда да е политик или професионална душа на компания в английски пъб. Може ги и двете, но със сигурност вече не е перверзният поет, водещ разпокъсаните души на слушателите си в дебрите на интимните им терзания. Фиш си е забравил бутилката вино и веднага дава знак да му я донесат. Чаша не му трябва, обяснява, че така е по рокеднрол и до края на концерта неуморно ще я надига във всяка пауза.

Още в самото начало на концерта слиза от сцената и влиза в публиката. Тя, разбира се, е в екстаз. Античният театър далеч не е препълнен, но хората са доста. В енциклопедиите ги наричат Fishheads. Това е неговата малка, но изключително вярна армия, която го следва безпрекословно във всичките 25 години, откакто е напуснал Мерилиън.

От тази ера ще чуем само 2 песни. Assassin, която е леко претупана за легендарния статут в сърцата на феновете. За сметка на това далеч по-непретенциозната Lavender в края на концерта е изпълнена с бароково величие. Това е и единствената песен, в която Оркестърът на Пловдивската филхармония под диригентството на Левон Манукян, реално допринася за композицията и я прави по-плътна и по-богата, отколкото e в студийния вариант.

Не че оркестърът звучи зле в другите песни. Но Фиш си признава, че за първи път свири с оркестър. И си му личи, особено на фона на такива титани на компилирането на рока и класиката като Джон Лорд и Таря Турунен, а даже и ФСБ, които сме имали удоволствието да гледаме в същия Античен театър.

За публиката концертът има още един връх - великолепната Cliche, една от песните в рока, които с право могат да спорят за най-хубав текст. Личеше си, че Фиш очакваше такъв пик и при друга страхотна песен - Credo. Почти се получи. Но в тези невероятно трудни откъм вокално майсторство песни си пролича защо Фиш рязко се разграничава от времето на Мерилиън. Не е чак като Аксел Роуз, но пак няма глас да бъде себе си.

"Сега съм много по-гневен, отколкото преди 30 години", казва Фиш и това е основното усещане от концерта му. Силни и много точни думи за войната в Афганистан и Персийския залив. Размазваща критика на правителствата, които пращат невинни войници на смърт, лъжейки за измислени оръжия за масово поразяване. Патетичен разгром на съвременното капиталистическо общество и реверанс към Че Гевара, споменат неколкократно като пример за подражание.

Ако не свързвахме Фиш  с Мерилиън, може би щяхме да сме свидетели на най-яркия социално-политически концерт, правен в България. Но това е все едно да свързваш Джон Ленън с Йоко Оно, а не с Бийтълс.

Въпреки това усещането е приятно. След Lavender публиката е на крака и си иска биса. Получава го с песента The Company. Майсторът си е майстор и знае как да остави публиката точно на върха на удоволствието. 

Разделя се с думите: "Моето име е Дерек, аз съм Фиш" и с обещанието скоро да се върне отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!