Почина известният български аниматор Румен Петков

OFFNews 11 юни 2018 в 17:47 11548 2

Българският режисьор-аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината съобщи в социалните мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа във Facebook: "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", познат от комиксите в сп. "Дъга".

Заминава за САЩ, където работи за компании като "Юнивърсъл" и "Картуун нетуър". Той е сред създателите на известни персонажи от поредици като "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Крава и пиле", "Уди Кълвача" и др.

Освен като режисьор, Румен Петков е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

Аниматорът често си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

2

трафоПОСТ

11.06 2018 в 23:36

За първи път го видях през 1978 или 79 та на фестивала на аматьорското анимационно кино. Рязък, понякога остър, но точен и вдъхновяващ човек и творец. Светла му памет. Поклон пред таланта му.

16193

1

SC

11.06 2018 в 20:35

Помня го още от страниците на „Дъга“ с “Чоко и Боко“ и „Първобитни небивалици“. Също, има и един дългометражен филм, наречен „Планетата на съкровищата“ (да не се бърка с онзи на „Дисни“), с който съм се разсипвал от смях. Естествено, и работата му в „Ханна-Барбера“ е страхотна.
Велик творец! Поклон!