Писатели и поети разказват вълнуващо и лично в първата 'Нощ на историите'

ОFFNews Последна промяна на 24 април 2019 в 10:19 2569 0

Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание на “Нощ на историите”. Това ще бъде и първото събитие от начинанието “Имало едно време в България” - експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори.

Първата “Нощ на историите” ще бъде на 22 май (сряда), от 19:00 ч., в новото пространство "Книгата" на ул. "Георги С. Раковски" 193 в София. Събитието се организира от писателя и културен мениджър Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”.

Нощта ще ни срещне с писатели и поети от различни поколения, с различни биографии и стилове... и различни разказани истории. До момента участие са потвърдили:

Аксиния Михайлова (поет и преводач, един от създателите на литературното списание “Ах, Мария” и носител на престижната френска награда „Гийом Аполинер” за 2014 г.); Ангел Иванов (писател, тазгодишният победител в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“); Виргиния Захариева (поет, журналист и психотерапевт, книгата й “9 зайци” е с номинация за наградата “Хеликон”); Йордан Ефтимов (поет и литературовед, един от редакторите на “Литературен вестник”, преподавател по теория на литературата в Нов български университет); Марин Бодаков (поет, литературен редактор на вестник "К", преподавател по журналистика в Софийски университет); Петър Чухов (поет и музикант, автор на 15 книги, носител на наградата на музея "Башо" в Япония); Петя Кокудева (детски писател и пътешественик, носител на националната награда за дебют “Южна Пролет” за 2012 г.); Румен Баросов (един от създателите на литературното списание “Ах, Мария” и негов главен редактор); Стефан Иванов (поет и драматург, победител в „София: Поетики“ за 2011 г.).

“Форматът “Нощ на историите” ще продължи с още тематични издания, а Момчил Цонев вече работи по идеята да превърне начинанието в по-мащабен фестивал. Докато чакаме първата “Нощ на историите”, всеки може да се присъедини към Фейсбук групата “Имало едно време в България” и да сподели своя лична история: https://www.facebook.com/groups/imaloednovreme.
Създателят на "Нощ на историите" и “Имало едно време в България” Момчил Цонев е журналист, културен мениджър и писател. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2018 г. беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България, а през 2019 г. беше избран в класацията “40 до 40” на Дарик.

Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като международния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и др. Сред националните му начинания са “Стародумци” за популяризиране на старите думи в езика ни и “Добрите българи” за добротворчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови