Перник създаде национален конкурс за поезия "Константин Павлов"

ОFFNews 21 август 2015 в 14:02 9339 1

Константин Павлов.

В Перник ще се проведе първото издание на Националния конкурс за поезия "Константин Павлов".

Всеки желаещ може да изпрати до 15 септември творби, които не са били отличени в предишни състезания.

Конкурсът е явен и всеки кандидат трябва да изпрати до три свои поетични творби, напечатани в 5 екземпляра, придружени с имената на участника, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата. 

Материалите се изпращат с препоръчана кореспонденция не по-късно от 15 септември 2015 г. на адрес: 2300 Перник, пл.”Св. Иван Рилски” № 1а, Община Перник за Националния конкурс за поезия "Константин Павлов".

Първата награда ще е в размер на 500 лв., втората на 300 лв., а третата ще е 100 лв.

Състезанието ще се провежда на всеки 2 години в Перник.

"Конкурсът си поставя за цел да откроява творческите постижения в областта на поезията, да стимулира авторите за създаване на високо художествени и философски осмислени стихове, утвърждаващи хуманизъм и безспорни нравствени и естетически ценности, както и да утвърждава авторитета на град Перник като активен културен център", пишат от общината.

Той ще завърши с литературно четене на наградените творци. Организаторите поемат разходите за една нощувка и дневните на участниците в литературното четене. Организаторът на конкурса си запазва правото периодично да публикува отличените творби в печатен сборник, без да дължи авторски хонорар.

Константин Павлов е поет и киносценарист, роден на 2 април 1933 г. в бившето село Попово, Пернишко (днес територията му е част от дъното на язовир "Студена"). Завършва гимназия през 1952 г., следва право в Софийския университет.

Работи като редактор в Радио "София" (1957-1959), в издателство „Български писател“ (1961-1962; 1964-1965), вестник „Литературен форум“ (1963) и „Мултифилм“ (1965-1966). От 1966 до 1975 г. му е забранено да работи и публикува. През 1975 г. получава разрешение за работа в „Българска кинематография“. През същата година е приет за член на Съюза на българските филмови дейци, а през 1980 г. е избран за член на Съюза на българските писатели.

През 1983 г. по повод 50-годишнината от рождението му е издадена книга със заглавие „Стари неща“, включваща стихове от първите му две книги и сценарии. През 1989 г. за първи път след дълго прекъсване печата стихотворения във вестник „Литературен форум“. Напуска СБП на 3 февруари 1989 г.

Константин Павлов е признат като оригинален творец със силно влияние върху модерната българска поезия и култура. Той е между най-значителните български поети на XX век. Оригиналността му намира високо признание в чужбина още от края на 60-те години. Тогава Анна Ахматова искрено възкликва: „Константин Павлов е най-големият български поет, когото някога съм чела!“

Стиховете му са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски и други езици. По негови сценарии са създадени едни от най-известните експериментални български филми. Носител е на националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ за принос в българската поезия (2000), Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2005) за принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас и на Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови