Първо ''зомби'' на екран: Едит Пиаф ще оживее във филм, генерирана от AI

OFFNews 15 ноември 2023 в 08:30 1197 0

Едит Пиаф

Снимка Профил във Facebook

Едит Пиаф

"La Vie en robots"? Повече от 60 години след смъртта ѝ легендарната френска певица Едит Пиаф ще оживее в нов биографичен филм. Продукцията ще използва изкуствен интелект, за да пресъздаде гласа и образа ѝ.

Warner Music Group обяви, че си партнира с наследството на Пиаф за "Едит", 90-минутен филм, чието действие се развива в Париж и Ню Йорк от 20-те до 60-те години на ХХ в. (Пиаф, известна като "Парижкото врабче", умира на 10 октомври 1963 г.) Филмът ще бъде разказан от генерирано от изкуствен интелект факсимиле на гласа на Пиаф и обещава да "разкрие неизвестни досега аспекти от живота ѝ".

"Анимацията ще предостави съвременен поглед към нейната история, а включването на архивни кадри, сценични и телевизионни изпълнения, лични кадри и телевизионни интервюта ще осигури на публиката автентичен поглед към значимите моменти от живота на Пиаф", заяви музикалната компания при обявяването на проекта.

Warner Music Entertainment работи с продуцентската компания Seriously Happy за разработването на биографичния филм. Създадена е концептуална версия и Warner Music Entertainment планира да се обедини със студио, което да разработи пълнометражен филм.

Според Warner Music технологията за изкуствен интелект, обучена върху стотици клипове с гласа и изображенията на Пиаф - някои от които са на повече от 80 години - ще позволи "да се възродят нейният характерен глас и образ, за да се повиши още повече автентичността и емоционалното въздействие на нейната история". Във филма ще бъдат използвани записи на нейни оригинални песни, включително емблематични хитове като "La Vie en rose" и "Non, je ne regrette rien".

"Едит" се основава на оригинална идея на Жули Вейл и е написан от Вейл и Жил Марлиак. Дуото работи заедно с президента на Warner Music Entertainment Чарли Коен, за да вдъхнат живот на сценария и технологията за изкуствен интелект чрез пълнометражния филм.

"За мен беше голяма привилегия да работя заедно с наследниците на Едит, за да помогна за пренасянето на нейната история в 21-ви век", казва Veille в изявление. "Когато създавахме филма, непрекъснато се питахме: "Ако Едит беше още сред нас, какви послания би искала да предаде на по-младите поколения?" Нейната история е история за невероятна устойчивост, за преодоляване на трудностите и за пренебрегване на социалните норми, за да постигне величие - и е толкова актуална сега, колкото и тогава. Нашата цел е да използваме най-новите постижения в анимацията и технологиите, за да поднесем вечната история на зрители от всички възрасти."

Катрин Главас и Кристи Лаум, изпълнители на наследството на Едит Пиаф, заявиха: "Беше специално и трогателно преживяване да чуем отново гласа на Едит - технологията ни накара да се почувстваме сякаш отново сме в стаята с нея. Анимацията е прекрасна и чрез този филм ще можем да покажем истинската страна на Едит - нейната радостна личност, хумора и непоколебимия ѝ дух."

Warner Music публикува неподвижно изображение от доказателството за концепцията на "Едит":

Ален Вейл, главен изпълнителен директор на Warner Music France, коментира: "Едит е един от най-великите артисти на Франция и все още е източник на толкова много гордост за френския народ. Съчетаването на нови технологии с културно наследство е толкова деликатно и за нас беше задължително да работим в тясно сътрудничество с наследниците на Едит и да се отнесем към този проект с най-голямо уважение."

*Статията е писана по материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!