Откриват изложба с археологически находки от магистрала 'Струма'

OFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 11:02 2485 0

В Европейската нощ на музеите в Благоевград ще бъде открита изложба с археологически находки, открити на лот 3 от АМ „Струма“, съобщава агенция "Пътна инфраструктура".

На 19 май (събота) в Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде открита експозицията с име „Автомагистрала „Струма“ – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически проучвания по лот 3“.

В нея са представени резултатите от проучванията на трите големи обекта, разкрити по трасето на лот 3 от АМ „Струма“, преминаващи през територията на Благоевградска област. Това са: Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III-VI в., и Дамяница – праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.).

Проучванията на обектите се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и са реализирани по договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националния археологически институт с музей при БАН, с участие на археолози от Регионален исторически музей - Благоевград.

Показани са най-интересните находки – над 400 броя, намерени при спасителните археологически проучвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани изцяло запазени стъклени съдове, глинен ритуален съд – кернос, намерени в некропол от римската епоха, както и накити - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Специален интерес заслужават военната диплома и големия бронзов печат за хляб.

Находките от Дамяница са групирани в 5 теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“ и „Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“ - известна фраза на римския поет Публий Теренций. Подготвен е и специален кът с интерактивни игри, предназначени за малките посетители.

Откриването на изложбата на 19 май 2018 г. в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ е от 18 ч. в Регионален исторически музей – Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови