Откриха първа изложба с илюстрации на български книги-игри (галерия)

Калоян Константинов 15 юли 2016 в 19:17 8457 0

Една от илюстрациите на Ивайло Иванчев.

Вчера вечерта в дома на книгите-игри в България - Книжен Център "Славейков", бе открита първата тематична изложба, посветена на това изкуство, която показа най-доброто от творчеството на илюстратора Ивайло Иванчев.

Всеки месец в първата и единствена у нас специализирана книжарница за този род литература ще представя нова изложба с най-известните имена в илюстрациите, комиксите, фантастикате, консепт-арта и т. н.

Може да видите изложбата между сряда и неделя от 15:00 до 19:00 часа, а адресът е площад "Славейков" №7 (големият безистен срещу фонтана).

На нея ще може да видите 50 от най-известните илюстрации на Иванчев към култови заглавия на книги-игри, както и много страници от новите му неиздавани комикси, които за първи път ще бъдат показани пред публика.

За спомен пък ще може да отнесете луксозно отпечатан плакат с илюстрации или направо някоя книга-игра.

На откриването присъства лично и авторът, с когото успяхме да си поговорим:

Кога и как започнахте да се занимавате с илюстрации към този жанр?

Специално с книгите-игри - и всички неща, които са тук - съм се занимавал от 1991 г. до 1998 г. За 7-8 години имам илюстрирани около 60 книги, след това заминах за Австралия и повече не съм се занимавал с това. Заминаването ми обаче съвпадна със замирането на жанра. Започнах още в зората му, след това стана големият бум за малко и в един момент нещата затихнана.

От 16 години съм в Австралия и там се занимавам със сториборд и production design на анимация за телевизия, не към големите кино филми. Работил съм по над 20 детски анимации, така че на практика с това се занимавам и в момента.

Не сте ли подхващали някоя нова илюстрация оттогава?

Не съм правил, последната е през 1998 г. Въпреки че има някакви иде, отново започнаха да се издават книги-игри и има възможността отново да нарисувам нещо.

Има ли особености при илюстрирането на книгите-игри от обикновените такива?

Има специфични неща, доколкото че понякога има трябва да се илюстрира нещо конкретно, да визуализираш обстановката, за да може читателят да вземе решение. Например, героят влиза в стая и вижда шкаф с наредени обекти, които играчът трябва да избере. Всичкото това изисква да се визуализира, това е може би разликата. Иначе останалото до голяма степен се доближава до стандартна илюстрация - избират се определени по-динамични моменти.

Илюстрацията е от много голямо значение, защото като говоря с хора, които са израсли през 90-те години и които ми казват до каква степен нарисуваното им е повлияло за начина, по който те са възприели прочетеното, много ме радва. При все, че са черно-бели и в такава форма, те имат огромно значение как се възприема книгата като цяло, без тях би било съвсем различно.

Имате ли любими книги-игри и илюстрации?

Не бих могъл да кажа, на мен почти всички ми харесват, нещата към тях също. Не всичко е на едно ниво, разбира се, но например много харесвах "Шоу на смъртта" и "Патрул за Ада".

Къде може да закупим Ваши работи или да ги видим?

Може да се сдобиете с плакат или книга от изложбата. Има форуми за книги-игри, но аз лично не съм качил всички илюстрации на едно място, в личната си страница понякога качвам принтове, но е идея, да. Просто не съм се замислял. Това е историята на българските книги-игри, наистина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови