Операта 'Лакме' от Лео Делиб по БНТ 3

OFFNews Последна промяна на 30 април 2020 в 15:45 5066 0

Снимка БНТ

Ирена Петкова в "Лакме"

Почитателите на операта могат да гледат „Лакме“ от Лео Делиб по БНТ 3 на 3 май, неделя.

„Лакме“ е опера в три действия от Лео Делиб. В постановката на проф. Пламен Карталов от 2008 г. участват Петя Иванова, Хектор Сандовал, Ирена Петкова, Петър Найденов.

„Лакме“ е разказ за невъзможната любов между младата жрица Лакме, дъщеря на върховния жрец на Брама и английския офицер Джералд в момент, когато индусите въстават срещу британското господство в Индия. Една история за любов, дълг и несбъднато щастие.

В тази творба има арии и ансамбли с пленителна мелодичност, танци и богата жанрова живописност, което я прави особено желана в репертоара на големите оперни театри и любопитна за публиката.

Премиерата на шедьовъра „Лакме“ е в Гранд Опера в Париж на 11 април 1883 г., около век след времето на действието на тази прочута опера – колониална Индия, около 1875 г. Делиб е на върха на славата си, професор по композиция в Консерваторията, година по-късно е избран за член на Френската академия.

„Лакме“ не слиза от световните сцени още от годината на своето написване. Познавачите и любителите на това изкуство оценяват в нея изискания музикален колорит, романтичната линия на творбата и не на последно място – драматизмът на сюжета ѝ.

Тази опера е смятана за връх в оригиналния стил, който Делиб постига през годините на своята кариера, започнала с композирането на оперети и балетна музика, високо оценена от самия Чайковски.

Гледайте на 3 май, неделя, от 20 часа по БНТ 2 операта „Лакме“ на Софийската опера и балет.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови