''Ново поколение'' - Симфоничния оркестър на Русенската опера представя нови български творби на софийска сцена

Концерта е част от селекцията на 54 Международен фестивал ''Софийски музикални седмици'' 2023

OFFNews 21 юни 2023 в 08:00 1298 0

Симфоничен оркестър на Русенската опера

Снимка Симфоничен оркестър на Русенската опера

Симфоничен оркестър на Русенската опера

Онова, което прави твореца велик не е само и единствено всеобщото признание. Онова, което превръща един световно известен артист в такъв, често е чиста „неслучайна“ случайност. И да, трудът има значение – упоритият труд над собствената ти творба, за да я завършиш в един безупречен по твое усмотрение вид и да въздъхнеш с облекчение, че най-сетне си постигнал онова съвършенство, към което си се стремял.

Ала не бива да забравяме, че едни от най-великите творби са написани дори на шега, а чуем ли само първия тон на някой евъргрийн, вече можем да запеем и затанцуваме така добре познатата мелодия.

И в крайна сметка едното не отрича другото – трудът рано или късно бива възнаграден, стига човек да намери достатъчно сили и да преодолее онези съмнения, които само творците познават. Величието на един творец се изгражда не само чрез признание, а и чрез постоянната работа, чрез страст и смелост да изразиш идеите си. Въпреки предизвикателствата, волята на човека може да превъзмогне всякакви препятствия и резултатът да е нещо велико и вдъхновяващо. Това е същността на творчеството - да преодоляваш себе си и да достигаш до изключителни върхове, които впечатляват и вдъхновяват и теб, и другите.

Инициативата „Ново поколение“ започва да се превръща в традиция и вече е „запазена марка“ на Държавна опера-Русе. Специалният подбор на програмата и тази година е осъществен от Главния диригент на Държавна опера-Русе – Димитър Косев.

В първото издание на концерта „Ново поколение“ през 2022 бяха изпълнени световни премиери както и премиерни изпълнения за България на произведения от композитори като Румен Бояджиев-син, Ангел Заберски-син, Минко Ламбов, Георги Стрезов и други.

За инициативата „Ново поколение“ се избират млади и талантливи композитори, които представят своите симфонични произведения. Това е вълнуваща възможност да се разкрие съвременната българска композиторска школа и да се засили интересът на младите музиканти в България към композирането на оркестрова музика.
Проектът „Ново поколение“ не само насърчава създаването на нови български симфонични произведения, но и демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа.

Приемът за произведения завърши на 26 март 2023 година и след официалната селекция бяха избрани десет, а сред новото поколение български композитори се нареждат: Ангел Заберски – син, Вели Чаушев, Емелина Горчева-Димова, Добромир Кисьов, Йордан Владев, Константин Костов, Костадин Генчев, Пламен Цветанов, Петя Тончева, Стефан Тоцев.

Концертите в рамките на „Ново поколение“ са събития, на които се изпълняват премиерни произведения и световни премиери на млади композитори. Творците имат възможността да представят своите уникални музикални идеи, експерименти и иновации пред публика и музикални професионалисти. Такива събития предоставят платформа за вдъхновение, развитие и сътрудничество между младите композитори и изпълнителите.

Проектът „Ново поколение“ дава на младите композитори възможност да бъдат чути, разпознати и признати, да изразят своите идеи и да ги споделят с публика и колеги. Освен това, публиката има уникалната възможност да се наслади на нови, свежи и иновативни музикални произведения, които отразяват духа и креативността на новото поколение български композитори.

Концертът "Ново поколение" на оркестъра на Държавна опера-Русе е на 25 юни, неделя, от 19.00 часа, Зала „България“, София

Той е част от селекцията на 54 Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ 2023

Ще чуете творби от десет български композитори:
Ангел Заберски – син, Вели Чаушев, Добромир Кисьов, Емелина Горчева,
Йордан Владев, Константин Костов, Костадин Генчев, Петя Тончева,Пламен Цветанов,
Стефан Тоцев

Солисти:
Константин Костов – пиано
Вели Чаушев – тамбура
Костадин Генчев – кавал
Христина Белева – гъдулка
Гергана Димитрова – вокал
Дуо „Арденца“ – Даниела Дикова – пиано и Галина Койчева-Мирчева – цигулка

Билети за концерта можете да намерите тук:

Подробности за събитието можете да намерите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки