Нов симфоничен оркестър свири Дворжак и Чайковски

OFFNews 15 февруари 2024 в 13:32 601 0

Нов симфоничен оркестър свири Дворжак и Чайковски

Снимка Нов симфоничен оркестър свири Дворжак и Чайковски

Нов симфоничен оркестър свири Дворжак и Чайковски

Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред най-добрите инструментални концерти на музикалния романтизъм. Не случайно Брамс, запознавайки се с тази музика, възкликва: “Защо ли не знаех, че е възможно по такъв начин да се напише виолончелов концерт! Отдавна бих го написал!”

Концертът на Нов симфоничен оркестър на 26-ти февруари в зала „България” под диригентството на Петко Димитров ще представи Дворжак - Концерт за виолончело и оркестър и Чайковски - Симфония „Манфред”, солист ще бъде Лъчезар Костов.

"Имало едно време един граф, който живеел сам със слугите си в древен замък във високите планини на Швейцария. Той се чувствал прокълнат заради ужасно деяние в миналото." Така започва историята на Манфред, героят на едноименната драма в стихове на Байрон.

Но 14 години по-късно, през 1882 г., руският диригент, пианист и композитор Балакирев си припомня темата за “Манфред” при кореспонденция с друг, по-млад колега, също достоен да бъде включен в “Могъщата Петорка”, ако случайността не го бе запратила да живее в Москва, вместо в Санкт Петербург: Чайковски. Предмет на кореспонденция между двамата е едно по-ранно програмно произведение на Чайковски по сюжет, заимстван от английската литература - “Ромео и Жулиета”, което той пише по идея на Балакирев. Сега Балакирев решава да помогне по същия начин. Манфред, пише той, „не пасва на неговите собствени представи и разбирания, но за сметка на това приляга на Чайковски като ръкавица“.

Искате да знаете повече?

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като алтернатива на съществуващите у нас музикални институции, подкрепяни финансово и контролирани от държавата. За 32-те години на своето съществуване Нов симфоничен оркестър създаде свой собствен културен модел и свое общество от приятели, посветени в живота на уникалната за България културна институция.

База за създаването на оркестъра е откритата през 1990 г. от Юлия Христова Концертна къща, която утвърждава своя уникална система за работа с младите музиканти и за организацията и финансирането на оркестъра. “Ние работехме за съзидание, а не за оцеляване” – споделя създателката на оркестъра Юлия Христова.

По идея Нов симфоничен оркестър е едновременно школа и институция, която събира под крилото си млади и талантливи български музиканти, без опит на концертната сцена, но с желание да работят и да се усъвършенстват. До днес в оркестъра са свирили повече от 900 музиканти, чиято средна възраст е 25-27 години. Музиканти от школата Нов симфоничен оркестър работят в най-големите български оркестри и оперни театри, в оркестри в САЩ, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа.

В оркестъра се приемат студенти по музика като водещите принципи в работата с тях са уважение към личното мнение, равен шанс и гъвкава система на работа. “Крайната цел на нашата работа не е концертът, а любовта към процеса „правене на музик,а“ казва Юлия Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!