„Нощта на героите”: "Цветята", plugged & unplugged Live '2015

Емил Братанов 29 май 2015 в 17:30 2667 0

Книгата ни случайно, или не, излезе миналата година в нощта срещу 10 ноември. Като една малка тухличка от падналата Берлинска стена или като тежко метълпарче за надеждите за нашето си бъдеще. Взехме две много престижни грамоти, написаха се доста рецензии, някои са ни особено скъпи. Видяхме се с част от героите ни, подарихме им книги. 

Но онази голямата, музикалната промоция, така и не успяхме да организираме. Щеше ни се да е в емблематичното 1-во студио на БНР, но след половин година си казахме, че времето лети и току-виж сме изпуснали възможността да качим отново на сцена този или онзи. Затова, сменихме мястото и времето дойде!

Малко повече от 20 години след първия – невиждан до тогава у нас – "ънплъгд", събрал БГ-рока от Второто поколение в "Ялта" за честването на 200-та Музикална кутия (25 окт.1994-а), опитите ни да повторим събитието с героите от Рок антологията "Цветя от края на 80-те" вдъхват оптимизъм! Имаме почти дузина положителни отговори на поканата да се видим, да се почерпим, ние с Доротея и Румен да им се порадваме, а те да изсвирят нещо от събраната поезия в книгата. От сега знаем, че губим двама направо драгоценни герои и приятели (Адри и Васко Кръпката), защото няма да са в София. Да се надяваме, че ако изобщо някой отпадне в последния момент, няма да са повече от един-двама. За сметка на това, друг истински динозавър от Второто БГ рок поколение ще долети специално от Италия за нашата вечер и апокалиптичния му бенд трябва да е един от гвоздеите на събитието.

Някои от тях все още свирят тук-там. Други отдавна не изнасят инструментите си на сцена. Трети даже не са в България! Дойде времето да поканим колеги от медиите (мислим си, че за по-младите особено, този come back трибют на „цветята” трябва да е истинска пъстра експлозия върху сивеещата днешна рок сцена) и самите музиканти - под прожекторите, за да отпразнуваме, както подобава за една Рок хроника на динозавърската петилетка на Втората БГ рок епоха. С концерт! Всякакви инструменти има там, различни комбинации (и формации) са възможни, но решихме да предложим на приятелите ни музиканти акустичен Live като базово ниво за участие.

На един от тях, който с групата си преди 25 години създаде уникалното "мюзик шоп шоу" в бъдещия клуб "113+" (автентичното мазе-театър на древния УКЕВ на Софийския университет!) – предложихме пък да омеси наличните днес 50-годишни (повече или по-малко) ентусиасти в един спектакъл. Мога да съобщя очертаващото се:

В самия край на Деня на героите, 2 юни, от 22 часа, в "Студио5" на НДК, издателство "Парадокс" и авторите на книгата ще съберат "Цветята от края на 80-те".

Очертава се дамите от StringS, които май са репетирали с куклите си по времето, когато не беше лесно да си тиква (възпитанието и респекта към самите дами и фантастичната им формация не ни позволява да дадем по-точни сравнения за възрастта им), да открият с няколко кавъра, облечени само в щрайх, на химни от края на 80-те.

И нататък са:

Милена (вероятно, подкрепена от "Конкурент"-ите, по тяхно желание);
Конкурент (самите те, maybe баладично-нежни за тази нощ);
Субдибула (арт-акустика, спектакъл и видео за архивите);
Любо Малковски (в отсъствието на Адри, ще понесе цяла Ера и един ЕрМалък на китарата си);
Ники Качаров и Апокалипсис бенд (каца от Италия и забива с колегите си за историята);
Мони Воев с Абсолютно начинаещи (в задължителен преход между твърда материя и тъмна вълна);
Ревю-то на Васо Гюров (заглавието, нали знаете, е тяхна песен, и то каква...);
Джендема (в актуален състав, единствено без самия Ачо);
Атлас (Пепи Писарски–Бойко–Енил–(със или без) Пепи Попов, както в края на 80-те);
Дони (ще донесе "куклата", ако няма представление вечерта);
Дечо Чипилов, Влади Хармониката, Геша от Нови Кричим" (едно супер Блус трио, без което картината не би била тъй цветна)

Всякакви изненади са допустими. Колаборации, пермутации и комбинации между участниците - също! Предусещате ли какво се задава... Съобщавам всичко това и даже се притесняваме с Румен от самата публика, защото това не е концерт с билети, а музикално съобщение, че има такава книга, че героите й не само още са наоколо, но не са забравили и да свирят. Че без тях събарянето на нашата си стена не би било възможно, а „после”-то щеше да е като след прекъсване с липсващ цял етап (за който незабравимият Гошо Минчем изпя онова парче на Качаров).
Но ние ще си го заснемем. Ако не дойде любопитна телевизия да подари нещичко от този Live на цяла България, няма да питаме Кой? и Защо? Някога също ги нямаше, ще бъде съвсем автентично. Толкова засега. До 2 юни в клуб Студио5, 2 часа преди полунощ.

Все още можете да се снабдите с Рок антологията направо от издателство "Парадокс", ще Ви излезе и по-евтино от "Славейков", със сигурност!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!