Не четете книги и ще умрете щастливи

OFFNews 16 октомври 2013 в 18:38 19094 53

Агата Томашевска
Агата Томашевска

40% от поляците през последната година не са отваряли книга, даже и албуми, справочници или речници. Редовно четат едва 11% от населението на Полша, а редовно всъщност означава седем книги за година, пише журналистката Агата Томашевска в престижното варшавско издание Krytyka Polityczna.

В статията „Не си струва да четете книги“ Томашевска посочва 5 причини защо четенето няма никакъв смисъл.

1. От четенето на книги няма никаква полза. Истината е, че човек може да живее прекрасно без книги. Можеш да бъде обичан, популярен, да имаш успехи и да минаваш за умен, без да е нужен абсолютно никакъв контакт с литературата.

Има толкова много по-важни неща в живота ни: работа, семейство, облекло, пазаруване, приятели, храна, парти, секс и спорт. И те, за разлика от книгите, ни дават някои предимства. А четенето е асоциално занимание.

 2. Четенето отнема много време. Един филм е около час и половина. Сериалите са от 30 до 55 минути. Четенето на вестник отнема около час. Купоните или ходенето по заведения ни отнема около 6 часа плюс времето за махмурлук на следващата сутрин. А книгите? За един роман са ви нужни десетки часове. Кой в наше време има толкова време? Това просто е физически невъзможно: човек цял ден е на работа, прибира се уморен като куче, трябва да пазарува, да готви, да се погрижи за партньора си, децата си, домашните любимци. Чак към полунощ му остава малко време – колкото да отвори бутилка бира и да превключва телевизионните канали.

 3. Четенето е досадно. Още от училище знаем, че да четеш означава да трупаш печал. Четенето изисква от нас да се концентрираме, нужна ни е тишина, спокойствие, уединение. Ето защо интернет побеждава: закачливи статуси в социалните мрежи, кратки статии и снимки. Плюс това – включена чат програма и музикален плеър. Само така можеш да усетиш, че си жив.

 4. Четенето е нерентабилно. Не става дума да ни плащат, за да четем. От други дейности обаче можем да имаме изгода: на купоните често срещаме хора, с които после можем да си сътрудничим; в социалните мрежи изграждаме собствен имидж. А защо да се хвалим, че сме прочели определена книга? Малко вероятно е хората край вас също да са я чели.

5. Четеш ли? Значи, че си неудачник. Вероятно имаш проблеми със социалните и сексуалните контакти. Или си книжен плъх, който вкъщи трупа тонове книги. Или си студент по филология.

В края на статията си Агата Томашевска обобщава: в свят, в който всичко трябва да има цел, всяко действие трябва да носи полза, времето е пари, четенето наистина става безсмислено. Така по-лесно ставаш роб и част от стадото. По-лесно е да се управлява необразована тълпа, която не познава усилието на самостоятелното мислене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!