НДК и Националният филмов център подписват меморандум за сътрудничество

ОFFNews 12 януари 2016 в 15:48 3200 0

Националният дворец на културата и Националният филмов център ще подпишат меморандум за сътрудничество в Деня на българското кино - 13 януари.

Договорът ще бъде скрепен с подписите на Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК и Камен Балкански – изпълнителен директор на НФЦ. 

Двете институции се обединяват около задачата за подкрепа и развитие на българското кино, като впрягат общи усилия и ресурси, за да разпространяват идеи, инициативи и практики, оформящи националния дневен ред за развитие в областта на киното и филмовата култура.

Чрез меморандума залите на НДК (Зала 1 и кино “Люмиер”) стават премиерни сцени за новите филмови продукти, подкрепени от НФЦ, а всички комуникационни канали на Двореца ще бъдат активно използвани за популяризиране на родното кино.

Решението за съвместно сътрудничество е продиктувано от развитието и утвърждаването на НДК през последните години като културен и интелектуален център и лидер в представянето на широк спектър от събития в национален мащаб.

На 13 януари е избрана за рождена дата на родното кино, тъй като тогава през 1915 г. се провежда премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” с режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

На 27 декември 2005 г. Министерски съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино, по инициатива на НФЦ.

По случай празника на 13 януари 2016 г. Националният филмов център в сътрудничество със Столична община, Българската национална филмотека, Националния дворец на културата и Съюза на българските филмови дейци организира следните събития:

- Филмова програма в кино “Одеон” с вход свободен:

- 14:45 часа: “Специалист по всичко”, 1962, реж. Петър Б. Василев, 90’;

- 16:30 часа, документални филми: “Нашата столица”, 1958, реж. Борис Милев и Александър Рупчин, 28’; и “София”, 1965, реж. Огнян Данаилов, 24’; “По улица Раковски” - 1970, реж. Константина Гуляшка, 15’; “София в ракурс” - 1978, реж. Димитър Китанов, 11’;

- 18:00 часа: премиера на новите 4 филма от поредицата „5 минути София”, реж. Михаил Ланджев и Камен Воденичаров;

- 20:30 часа: кино “Люмиер” представя прожекция на филма “София, 100 години столица на българското кино”, 2016, 60’, сц.и реж. Явор Веселинов; Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.

- Париж: В залите на БКИ ще се открие изложба "Автори и плакати" - плакати на български филми и техните художници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови