Националната библиотека набира с изложба средства за създаване на зала за историята на книгата

Йоанна Димитрова 08 юни 2018 в 14:09 3151 0

Снимка Уикимедия

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започва набирането на средства с цел създаването на първата в България зала "История на книгата". Тя ще включва оригинални, дигитални и холограмни изображения на едни от най-ценните книги в Библиотеката.

Средствата ще се набират чрез благотворителна изложба, която се открива на 12 юни в Библиотеката, а инициативата бе обявена днес на пресконференция в БТА.

По повод 140-ата годишнина на Библиотеката ще бъде организирана поредица от събития и инициативи, а кулминацията ще бъде на 7 декември, когато е откриването на залата, каза директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

В залата ще има постоянна експозиция, но периодично там ще бъдат показвани и други ценни материали. Ще има виртуални книги, документи, които могат да се четат на специализиран компютърен терминал, ще има възможност за показване на триизмерни изображения и евентуално посетителите ще могат да видят умалено копие на Гутенбергова преса.

„Чрез тази зала искаме да постигнем симбиоза между библиотечната практика и нейните проекции в областта на културния туризъм“, заяви доц. Александрова.

Ежегодното финансиране на Библиотеката е 16 320 лева на щатна бройка. В момента там работят 206 души, като тези пари са разпределени за заплати, дейности и т.н. Цялата сума се равнява на 3 милиона лева, а по думите на доц. Александрова те са крайно недостатъчни.

„Цялата сграда има нужда от ремонт. Останали сме назад от колегите в Европа по отношение на модернизацията. С много труд успяхме да дигитализираме едва 10% от документите, които притежаваме. Не се противопоставям на традиционните форми, с които обслужваме нашите потребители, но за мен е недопустимо да се дават ценни и старинни материали на хора, които нямат нужните познания за тяхното съхранение. За нас е приоритет да запазим тези документи и чрез нашите съмишленици и тази благотворителна изложба се надявам да решим и този належащ проблем“, добави Александрова.

В инициативата ще се включат известният български художник и писател Петър Георгиев – Рей, който е дал идеята за дарителската изложба, и скулпторът Христо Михайлов. 

„Всяка книжовна институция има нужда от допълнителни доходи, а нито едно правителство не може да отдели достатъчно пари. Когато миналата година посетих Библиотеката, видях една невероятна сграда, която се нуждае не само от тази зала, но и от сериозен ремонт. Така дойде и идеята за тази изложба. Аз дарявам 6 мои картини, чрез чиято продажба ще могат да се наберат средства за нуждите на Библиотеката и силно се надявам, че тази инициатива ще се превърне в ежегодна“, каза Петър Георгиев - Рей.

Георгиев направи съпоставка между Канада, където живее и България и обясни, че за разлика от хората в родината му, там от малки се научават да даряват и да се занимават с благотворителност.

Христо Михайлов също коментира изложбата.

„Идеята на Петър за набиране на средства за Библиотеката много ми допадна. Тя е люлката на книжнината в България. Тук са творбите на нашите прадеди и съвременници. С удоволствие дарявам 3 от моите пластики. Трябва да се започне от някъде и ако всеки един българин се включи с каквото може, ще можем да постигнем нужните резултати“, каза Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови