Вежди Рашидов - министър на културата

OFFNews 06 ноември 2014 в 19:02 4008 5

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград.

През 1978 г. Вежди Рашидов завършва Държавната художествена академия в София - специалност скулптура. Ученик е на проф. Димитър  Даскалов. По-късно Рашидов става и преподавател в Държавната художествена академия.

През 1994 г., след 37 изложби в чужбина, открива първата си самостоятелна изложба в България.

Негова изработка са статуетките за призовете "Сирак Скитник" на Българското национално радио, "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, приза "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи.

През 2002 г. е награден с орден "Стара планина" по повод 50-ия си рожден ден.

Бил е член на обществения Съвет по култура при президента Петър Стоянов, общински съветник в Столичния общински съвет от гражданско движение "Св. Георги Софийски", член на Съвета по духовно развитие към президента Георги Първанов.

През 2005 г. Рашидов беше арестуван за побой над полицай пред Столичната община след спор за паркиране. Тогава скулпторът беше общински съветник от  формацията "Другите за София". Заради скандала беше сформирана специална парламентарна комисия, която накрая го оправда. 

На изборите за 41-о Народно събрание на 5 юли 2009 г. е избран за депутат от партия ГЕРБ в Кърджали, а след това е назначен за министър на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!