Над 60 локации и артисти в „квАРТал фестивал“ в столицата (програма)

ООН ще се включи със специална стена на фестивала

OFFNews 15 септември 2016 в 17:56 6892 0

Повече от 60 локации и артисти се включват в „квАРТал фестивал“ - тридневния празник в стария център на София, който в рамките на 16, 17 и 18 септември ще представи на софиянци интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове.

Мястото е старият център на София, разположен в периметъра между бул. "Дондуков", бул. "В. Левски", бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза".

Специално за феста дружество за ООН в България ще предостави графити стена с Целите за устойчиво развитие на ООН, която ще се намира на ул. "Раковска" и ул. "Цар Симеон".

Всички участници във фестивала ще имат възможността да допринесат за изрисуването на специалния графит, като междувременно се запознаят отблизо със 17-те глобални цели и участват и в други интересни активности, подготвени от Младежката секция към Дружеството. 

На 17 септември, между 17 и 19:00 часа, и 18 септември, между 16 и 18:00 часа, в Дом на киното ще се състои форум за историята и идентичността, градското брандиране и джентрификация и развитие на "квАРТал"-а.

Сред лекторите са проф. Александър Кьосев, доц. Георги Лозанов, и г-н Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт България. И двата дена на форума ще приключат с дискусия, водена от културолога Владия Михайлова.

Отправна точка на събитието и през трите фестивални дни е Дом на киното (ул. "Екзарх Йосиф" №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. 

Програма на събитието:

„квАРТал фестивал“ ще стартира ударно с откриващо парти в Дом на киното на 16 септември от 22:00 часа. Зад пулта ще застанат столичните диджеи Emil Doesn't Drive & Mr. Vanderley, които ще предложат няколко часа музика с грамофонни плочи.

Същият ден от 18:00 часа, "Sito Studio" ще отпразнува своя рожден ден с множество интересни активности – там на посетителите ще бъде демонстриран процесът по направа на демо печат и ще се проведе разпродажба на стари принтове, както и колекция от дрехи.

Отново на 16 септември в "Ателие Пластелин" от 19:00 часа ще се открие изложбата "Beauty of Destruction" на Дария Чапанова. През останалите дни в пространството ще бъдат представени няколко атрактивни пиеси. "Бар French 75" пък ще предложи дегустация и представяне на бутикови вина от южна Франция. 

Студио "T Е З Г Я Х" също предлага интересни активности. На 17.09 от 17:30 ч. публиката ще може да се запише за "Интуитивно усещане" - един по-различен клас...“. От 19:30 ч. пък ще започне "The healing walk"" - интерактивен съвместен проект на "ТЕЗГЯХ" и "11 Moons".

В работно арт пространство за споделено ползване SOHO и в трите фестивални дни посетителите ще могат да видят фотографската изложба "Memoria del silencio" на Жана Йорданова. Отново там на 17.09 от 16:30 часа популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов ще представи своя „Modular synth showcase“ - музика с аналогови машини.

За най-малките пък на 18.09 от 15:00 часа е предвидена Игра с роботи за деца с Робопартанс.

На 17 септември, от 18:00 часа в клуб "The Muse" ще се открие съвместната фотографска изложба “Beta Cuts” на "Femme Fatale Project" (Мартина Панайотова и Мери Адам) и Анна Калчева. В същия ден и на същото място, от 22:00 часа "Femme Fatale Project" ще разтанцуват гостите на фестивала с диджей парти. Вход свободен.

Ярък акцент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъдат т.нар. Pop-up galleries, които ще представят наяве идеята за оползотворяване на наличните празни пространства в района на "квАРТал"-а. Арт фондация "ДОМА" в сътрудничество с куратора Цветелина Анастасова от "+359 GALLERY" и "Smart Brokers" отварят специално за фестивала няколко локации, които ще напълнят със съвременно изкуство, превръщайки ги в галерии и по този начин ще демонстрират техния все още неразгърнат потенциал.

Изключително интересни са и двата интерактивни улични проекта, включени в програмата на "квАРТал фестивал" -  “Разходка с виртуалната историческа карта Моята българска история – Оглеждай се за жълтите пинчета!” на платформата Move.bg и „Komplex, Repot on the disappearance of Hagan Arnold” на "Omnia Pictures" (Меги Тодорова, Мариано Екуици). И двата проекта, ще потопят посетителите в една виртуална, фантастична реалност, в която ключови сгради от района ще оживеят, ще разкажат своите истории и ще съживят обитателите си през различните епохи на своето съществуване. Всичко, което е нужно за да се потопите в приключението е смартфон и двете специални мобилни приложения, които може да изтеглите съвсем свободно. Повече информация за интерактивните разходки и точни инструкции ще получите на инфо точката в Дом на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови