Найджъл Кенеди представя 3 световни премиери на композиции у нас

Лондонският български хор със специално участие в концертите на цигуларя в България

ОFFNews 14 септември 2016 в 17:19 6196 0

Световноизвестният цигулар Найджъл Кенеди пристига със своя бенд от 5-ма музиканти тази есен в България за два концерта - на 17 септември (в Зала 1 на НДК) и в Пловдив на 18 септември (в Античния театър).

С него на сцената в столицата ще излезе оркестърът „София Симфоникс” с диригент Любка Биаджони. Дамата, в чийто ръце са поверени двата концерта, преди броени дни беше номинирана за „Будител на българската култура в чужбина”, а в края на октомври ще ѝ бъде връчена специална държавна награда - сребърен медал за принос в музикалния живот в регион Оберфранкен, Германия.

Специално участие в концертите ще има и Лондонският български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на Ансамбъл “Филип Кутев” води у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи, живеещи в английската столица.

Лондонският български хор е създаден през 2000 г., a oт тогава до сега има множество награди, сред които блести тази на "Би Би Си - некласически хор на годината - 2006". Изпълнения на формацията звучат във филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица", компютърната игра "Halo 4" и други. Имат издадени и два албума – “Alyana Galyana” (2007) и “Goro Le Goro” (2012). Лондонският български хор ще даде началото на двата концерта на Найджъл Кенеди у нас, а 42-мата истински почитатели на българската народна песен (от различни националности) ще изпеят на чист български език автентични български фолклорни песни с неподправен ентусиазъм и страхотна енергия.

Маестра Любка Биаджони.

На 17 и 18 септември заедно с именития Найджъл Кенеди на сцената ще стъпи и композиторът и гъдулар Георги Андреев. Двамата виртуози ще представят три съвсем нови и специално написани от Георги Андреев композиции, като това ще бъде и световната им премиера. По думите на Деси Стефанова от Лондонския български хор едно от новите произведения, озаглавено “Земя на рози” и в което хорът ще се включи вокално – е прекрасно и звучи, като химн на България и на цветята. Тя добавя още: ”Земя на рози звучи много повдигащо духа и съм сигурна, че хората ще са на крака, щом го чуят”.

Музикантът с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989 г. на “Годишните времена” на Вивалди, с над 2 млн. копия) ще представи у нас именно своите “Нови четири годишни времена” - с ново звучене, различна визия, много фантазия и енергия. Найджъл Кенеди и неговият бенд идват в България по любезната покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на “София Симфоникс”, с диригент Маестра Любка Биаджони.

Билетите и за двата концерта са в продажба на цени: от 20 до 50 лв. за София и от 20 до 40 лв. за Пловдив. Те могат да се закупят в мрежата на "Ticket portal", Билетен център в НДК, Билетен център пред Община Пловдив и Музикалния магазин в града под тепетата, а също от верига книжарници "Booktrading", бензиностанции OMV, магазин “На тъмно”, "Пикадили".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови