На война като на война - Музикаутор напомни на военните да плащат за авторски права

OFFNews 25 януари 2023 в 15:48 3878 2

Музикаутор

Снимка Музикаутор

Музикаутор

Битката за авторски права права взе нова посока. След като малко преди нова година от дружеството за управление на авторски права Музикаутор напомниха, че традиционното Дунавско хоро на Дико Илиев не е безплатно, днес стана ясно, че от казуса няма да бъдат пощадени дори военните в България.

В началото на тази седмица дружеството за управление на авторски права Музикаутор изпрати до Министерство на отбаната официално запитване за сключване на договори с организаторите на военни събития, в голяма част от които участват военните духови оркестри.

В писмото МУЗИКАУТОР настоява да се изпълняват изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това означава, че трябва да получат индивидуално разрешение от всеки автор поотделно или от регистрирана организация за управление на права. Изискването на закона важи и за местата, в които се провеждат мероприятия с музика, тъй като те носят солидарна отговорност с организаторите им.

Според закона всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и за което правата не са погасени, е обект на защита. Ето защо за всяко използване трябва да бъде поискано предварително разрешение и да бъдат заплатени авторски възнаграждения. От своя страна дейността на Музикаутор е да издава тези разрешения, да събира възнагражденията и да ги разпределя към правоносителите – композитори, автори на текст и музикалните издатели.

„За нашата организация на автори и композитори писмото от министъра на отбраната е важна индикация за задълженията по спазването на ЗАПСП. Но Музикаутор приема уреждането на авторските права за музиката не само като законово изискване. То е съществено за чувството за справедливост и признание към авторите, чиито произведения са неизменна част от нашия живот“ - коментира изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Ето защо организацията изпрати нарочни писма до Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част и Националния военен университет „Васил Левски“. В кореспонденцията бе цитирано писмото на министъра на отбраната, в което изрично се посочват задълженията по ЗАПСП.

"Въпреки че част от военните структури в страната не са на пряко подчинение на министъра на отбраната, те следва да уредят авторските права за използваната музика в рамките на своите мероприятия".

Това е част от отговора на министъра на отбраната Димитър Стоянов, след като в началото на тази седмица дружеството за управление на авторски права Музикаутор изпрати до Министерство на отбаната официално запитване за сключване на договори с организаторите на военни събития, в голяма част от които участват военните духови оркестри.

Музикаутор очаква авторските права за музиката да бъдат уредени не само от военните структури, но и от всички публични администрации, в т.ч. и от общините, за организираните от тях събития. Само по този начин властта може да покаже, че спазва и ще спазва върховенството на закона и съблюдава за неговото прилагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

2

pencotk

29.01 2023 в 20:48

Когато лелките от Музикаутор ги залеят горещите вълни, стават зли ...

1000

1

Univers

25.01 2023 в 16:42



"Според закона всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и за което правата не са погасени, е обект на защита."
Работата на архитекта без съмнение е творческа. По горната логика всеки, който влиза в сграда или паметник, създаден от архитект или дори само ги гледа трябва ли да си плаща?
Само питам
 
X

Да помогнем на украинските деца!