Младостта (на музиканта) не е порок

Лъчезар Вълев 27 септември 2023 в 15:50 1255 0

Снимка pixabay

В този подкаст ще откриете: двама млади български джаз изпълнители, които говорят за това какво е да работиш с по-опитни музиканти, какво е да си джаз изпълнител в България, защо са избрали да се изявяват именно в този стил и помагат ли им за разпространението на тяхното творчество дигиталните платформи.

Ще чуете и португалеца Роберто Каетано от групата "First Breath After Coma", както и младия белгийски артист Матео, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел. Бандата на Роберто не е зависима от звукозаписните компании, но според тях това им носи много повече работа. От португалския музикант ще разберем и дали е недостатък по-слабото присъствие в дигиталните платформи, а белгиецът Матео ще ни разкрие пред какви пречки се изправя един млад артист в днешно време.

Участници:

Велека Цанкова, млад български джаз изпълнител
Лъчезар Кацарски, млад български джаз изпълнител
Роберто Каетано, млад португалски музикант, вокалист и китарист на групата "First Breath After Coma" (продукция на Radio Renascensa – Portugal)
Матео - млад белгийски артист, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел (продукция на RTBF).

---------

Младостта не е порок. Този български израз се използва в различни ситуации и различен контекст, особено в сфери и дейности, доминирани от по-опитни, вече утвърдени личности, които гледат със съмнение и предубеденост към по-младите, които тепърва навлизат.

Значението на въпросния израз е, че не е недостатък да си млад. Добър пример за това са двама млади български джаз изпълнители - Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски.

Според Велека, не можеш да си позволиш да не си подготвен, когато работиш с толкова опитни и доказали се музиканти. Лъчезар смята, че всяко начало е трудно, но пък когато попаднеш в една страхотна среда на работа, тогава вече нещата стават много по-приятни и много по-вдъхновяващи. Велека разказва как се случва колаборацията между младите и по-опитните артисти, Лъчезар споделя как е попаднал в тази среда на големи музиканти - във формацията „Новините в джаза“, и въобще как джазовата музика е влязла в неговия живот.

Въпросът за мястото и значението на дигиталните платформи е актуален и за други европейски изпълнители. Роберто Каетано, португалски музикант, вокалист и китарист на групата "First Breath After Coma", говори за цената на това да си независим. Той смята, че музиката не е особено печеливша, когато групата ти е извън това, което се смята за „мейнстрийм“. Също така според Роберто доста често се случва една банда да е успешна в дигиталните платформи, но да не е печеливша.

А мнението на Матео, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел, е, че основната пречка пред младите артисти е, че е много трудно да се откроят от тълпата и да изплуват в океана от различни музикални издания.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки