Министерство на културата обяви конкурс за директор на Националната галерия

ОFFNews 22 февруари 2019 в 13:51 3692 0

Министерството на културата обяви конкурс за директор на Националната галерия.

Според обявата, кандидатите трябва да представят концепция за развитието на Национална галерия за следващите 5 години. Те трябва да имат имат висше образование в направление "Изкуства" , 5 годишен професионален опит и да владеят писмено и говоримо английски език. Крайният срок за подаване на документи е 21 март. 

Директор на Националната галерия към момента е Ярослава Бубнова. При избирането си на управленския пост, тя обясни концепцията си пред БНР:

"Бавни са промените, бавни са в преориентацията на своите политики, бавни в припознаването на новите публики и затова може би нещата стават бавно. Моята амбиция е Националната галерия да се превърне в един музей, който е привлекателен за най-различни хора, за най-различни публики. Досега по-скоро с традиционното си съществуване има приятели има и хора, които ценят и посещават събитията от Националната галерия. Обаче, за други хора тя почти не съществува те някак си не се интересуват или имат към нея обиди и претенции. Трябва да се борим обидите да са по-малко, а претенциите, по един или друг начин, да бъдат посрещани позитивно и да се види каква полза може да се изпече от тях. На мен ми се струва, че има много неща за обновяване и е необходимо това, което по-рано се наричаше динамизация на различните процеси“.

Обвиненията в конфликт на интереси за това, че все още е ръководител на Института за съвременно изкуство, докато приема поста директор на Националната галерия, тя коментира пред „Площад Славейков":

„Допуснала съм административно нарушение, защото съм напуснала управителния орган на сдружението със стопанска цел „Институт за съвременно изкуство“ (ИСИ) със закъснение. Според закона, срокът за напускане е 30 дни, а в моя случай това се е случило в рамките на два месеца. Молба за напускане на ИСИ подадох през септември, но колегите ги нямаше и така до ден-днешен пререгистрацията в Търговския регистър не успя да стане – Търговският регистър се бави много. Докато говорим, проверявам дали има промяна в състава на сдружението, но все още стои съобщението, че от Софийски градски съд искат актуално състояние.“

Към Ярослава Бубнова не бяха спестени и обвинения за пърформанса, съпътстващ изложбата на Ода Жон, на който върху маси в Националната галерия бяха изваяни човешки тела от шунка и деликатеси.

През 2018 Националната галерия получи дарение от 1,84 млн. лв. от българската емигрантка Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия. Сумата бе преведена по сметка на Националната галерия през миналия февруари.

Пълната обява за конкурса за директор на Националната галерия можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови