"Министърът на културата не дарява, а продава скулптури"

ОFFNews 07 септември 2015 в 17:45 7250 2

Снимка МК

Вежди Рашидов подарява бронзовата глава.

Министърът на културата Вежди Рашидов подари на джаз музиканта и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на неговия брат и виден български творец Йоан Левиев (1934-1994).

„Бях много близък с Йоан Левиев. Чрез тази скулптура брат ти сякаш ще е до теб. Затова казвам, че изкуството не си отива дори когато ние си отидем. Портретът наистина е нещо велико. Портретът е и послание за образ във времето”, каза министърът.

Той заяви, че е изработил главата на художника още през 1987 година, като е изваял още една такава бронзова скулптура, която се намира в Националната галерия на Армения в Ереван

"През 1988 г. с моя приятел Георги Трифонов веднага щом научихме за катастрофалното земетресение в Армения, решихме да дарим всички пари от откупките на наша съвместна изложба за страдащата Армения и така осигурихме за най-пострадалия район в Спитак 60 000 долара", изтъкна Рашидов.

Рашидов коментира, че е бил приятел с "цялата бохемска компания на известните пловдивски художници - Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров, Колю Витковски, Христо Стефанов", а през годините е направил портрети на редица свои приятели - Емил Стойчев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Галин Малакчиев, Виктор Пасков, Генко Генков

Пред журналисти министърът сподели, че не дарява, а продава скулптури, като сегашният подарък е извинение за дълго отлагана среща.

„Миналият път имахме една среща, трябваше да говорим за сериозни неща, но не можах да отида. Реших, за да му се извиня, да му подаря портрета на Йоан. Но съм ревнив към неща, които са добри и симпатични, трудно се разделям с работи. Например, аз не дарявам скулптури. Продавам ги и мога да даря парите - това е по-разумно", каза той, цитиран от "Дарик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!