Внесоха подписка и контраподписка в МС заради Божидар Димитров

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2015 в 10:55 3733 15

Подписка с искане за пенсионирането на Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей и контраподписка в негова защита бяха внесени в Министерския съвет днес, съобщи агенция "Фокус".

Първата подписка, инициирана от проф. Ивайло Дичев, започна през първата половина на август. Аргументите за исканото пенсиониране на родения през 1945 г. Димитров са, че той:

"- Обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици

- Обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи

- Обижда вярващите християни с езически измишльотини

- Обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите."

Към момента към нея онлайн са се присъединили 2470 души. При внасянето й в Министерски съвет подписите са били 2460.

Мерене на подписки

Втората подписка, започнала в отговор на първата, имала "3600 души, с 1200 повече", подчертава агенция "Фокус".

Тя е инициирана от Петко Колев от "Тангра Танакра", който заявил пред агенцията, че защитавал Димитров защото искал "нещата в България да се случват".

"Да бъдем малко по-толерантни в отрицанието си и да подпомагаме позитивното", зове той.

Контраподписката е внесена от името на фондациите "Приморско" и "Тангра Танакра".

"Очакваме, че МС и министър Рашидов ще вземат правилното решение и ще оставят Божидар Димитров да ръководи музея, защото бих ви призовал да си помислите кой ще е този директор, който пълноценно да замести Божидар Димитров. Вероятно има 2-3 такива личности", каза Колев.

В защита на шефа

Националният исторически музей (НИМ) също излезе с позиция във връзка с подписката за пенсионирането на Димитров.

От НИМ, управляван от Димитров, пишат, че в подписката почти няма имена на историци и духовници, почувствали се обидени от "недоказани твърдения" и "езически измишльотини".

"Докато в подписките "За проф. Божидар Димитров" стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници", се допълва в позицията.

"И още нещо опасно има в тази подписка срещу проф.Божидар Димитров. Очевидно той трябва да бъде наказан за "мнение в историята", посочват още от НИМ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2015 в 15:44

вярно Левски не е бил апостол, но не е и документирано да се е представял за такъв. докато БД е самозван професор. Но пък колко му е някой университет да го направи. Не е поискал не са го направили.

02.09 2015 в 15:44

вярно Левски не е бил апостол, но не е и документирано да се е представял за такъв. докато БД е самозван професор. Но пък колко му е някой университет да го направи. Не е поискал не са го направили.

02.09 2015 в 15:44

вярно Левски не е бил апостол, но не е и документирано да се е представял за такъв. докато БД е самозван професор. Но пък колко му е някой университет да го направи. Не е поискал не са го направили.

02.09 2015 в 15:40

жалка работа. Докато ние се подписвахме под подписката за пенсиониране водени от желанието да изчистим пространството от псевдонаука и вулгарно отношение към истината, то някои си (то те са известни кои са) събирали по шуробаджаначески констраподписка. И лицето БД се радва на такава подкрепа. Липса на интелектуален срам.

02.09 2015 в 15:31

да сяда на пейката пред къщи и да задява бабите по цял ден - друго не искаме от него.

02.09 2015 в 15:10

То и Левски не е АПОСТОЛ, но народът го е приел за такъв.

02.09 2015 в 15:01

То и Левски не е бил АПОСТОЛ, но за народа си е такъв.

02.09 2015 в 13:50

папардака да върви да разказва приказки за вампири на децата в детската градина !

02.09 2015 в 13:44

Основното нарушение,което извършва и продължава да върши Б.Димитров е,че се представя за професор,какъвто не е.Той е с научното звание според правилата на БАН "старши научен сътрудник първа степен",както е и според каноните на съветската академия.Един държавен служител не може да слага лъжливи титли пред името си.Това е все едно един министър да се титулова "генерал" и да слага едно "ген." пред името си.Само на това основание,отделно,че е навършил пенсионна възраст и говори небивалици за един държавен служител,следва лицето Б.Димитров да бъде пенсионирано или дисциплинарно уволнено поради системи нарушения.

02.09 2015 в 12:00

offnews, изключително лошо впечатление ми правите. От вчера се опитвам да публикувам новина, пряко касаеща България и мира в нея, но упорито не ми позволявате. Какъв ли мотив стои зад това ви действие?

И все пак системата ви за цензура е далеч от съвършенството.


NATO on Tuesday activated command units in six central and eastern European members to boost defence amid regional tensions over Russia's actions in Ukraine, Lithuania's defence ministry said.

"NATO today officially activated NATO force integration units in Lithuania, Latvia, Estonia, Poland, Bulgaria and Romania," ministry spokeswoman Asta Galdikaite told AFP.
https://in.news.yahoo.com/nato-activates-six-command-units-131058664.html