Между изкуството и науката: Джао Чуан, който съживява динозаврите (галерия)

ОFFNews 30 май 2017 в 17:20 6595 0

Снимка Си Ен Ен

Проект на Джао Чуан

Пекин. Склад, пълен с динозаври.

Не, това не е част от сюжета на продължението на "Джурасик парк", а описание на обстановката в арт студиото на китайския артист Джао Чуан. Той прави гигантски скулптури и на динозаври от огромни стоманени рамки, фибростъкло и глина, пише "Си Ен Ен". Артистът също така има невероятни картини на изчезналите създания.

Чуан работи с екип от 30 души в столицата на Китай, като прави проекти за палеонтолози, музеи и издателства, които искат да "съживят" спомена за изчезналите създания.

Всъщност работата му не е изцяло в сферата на изкуството. За да пресъздадеш едно същество, което е живяло на Земята, са нужни и много научни знания. Използвайки знанията на учените от вкаменелостите и собственото си въображение, той създава наистина реалистични фигури на изчезналите динозаври.  

Джао оприличава процеса на работата си по създаване на един динозавър като дърво. "Корена" на скицата му е базиран на знанията на учените, а короната на дървото - украсата и шарките на проекта, са създадени благодарение на въображението му. 

"Когато вкаменелостите са много пълни и точни, въображението играе малка роля", казва той.

Работи с палеонтолози и дори пътува с тях из провинциите на Китай, където има най-много останки от древните животни.

Има и съвместни проекти с компания за детски играчки, която изработва умалени варианти на динозаврите му.

Един от най-добрите китайски палеонтолози в света - Xu Xing, открил над 50 динозавъра, работи с Джао от началото на кариерата си. Артистът е пресъздал някои от най-значимите му открития. 

Xing признава, че често оставя артиста сам да избере цвета на динозавъра, тъй като отскоро изследователите могат да кажат окончателно какъв цвят би бил даден динозавър и то само на базата на много добре запазени вкаменелости. 

Палеонтологът признава, че Джао има умение да познава цвета на динозаврите: "Спомням си, че избрахме червен цвят за главите на Anchiornis (в галерията ще откриете негова научна илюстрация и до скулптура на Джао) - това се оказа вярно."

"Семейството ми беше бедно, а родният ми град беше малък и отдалечен", разказва Джао, "Нямаше много книги, особено за динозаврите, през цялото си детство исках да напиша книга за тях".

Сега той прави много повече от книга - работите му се търсят в целия свят и печелят фенове.

"Мога да кажа, че творбите ми са изкуство, излях сърцето си в тях", завършва разказа си артистът. 

Може да видите част от динозаврите му в нашата галерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови