Меса от Карл Дженкинс на Европейския музикален фестивал

OFFNews 20 март 2014 в 16:55 2793 0

Найден Тодоров. Снимка: БНР.
Найден Тодоров. Снимка: БНР.

В зала „България“ от 19:30 часа на 25 март – Благовещение, ще гостува състав от 200 музиканти от Русе, които ще изпълнят в София месата „Въоръженият човек“ от английския композитор Карл Дженкинс.

Русенската филхармония и хор „Дунавски звуци“ ще бъдат дирижирани от Найден Тодоров в рамките на Европейския музикален фестивал.

В изпълнението ще участват и солистите Даниела Караиванова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Александър Баранов – тенор и Момчил Миланов – бас, както и детски хор „Дунавски вълни“.

Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, широко известен със своята пиеса „Adiemus“.

Той е обявен за №1 в списъка с 10-те най-изпълнявани композитори от нашето време.

„Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”, коментира диригентът Найден Тодоров. „Всъщност думата „меса” е малко подвеждаща. Въпреки че в творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, има и части, свързани с други религии. Такава е и идеята на автора – без значение каква е религията, какви са хората, какви са вярванията или расата, основната идея е да се борим за мир”, допълва Тодоров.

В концерта на Русенската филхармония ще участва и брилянтният пианист Людмил Ангелов, международно признат интерпретатор на музиката на Шопен. Той ще представи първия клавирен концерт на полския композитор.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com.

Найден Тодоров е сред най-ярките български музиканти от младата генерация. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г. за националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович.

Тодоров прави диригентския си дебют на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 г. е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996.

Получава множество награди от наши и международни конкурси, както и награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация Боргезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Русенската опера за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер”, наградата „Пловдив“ 2010 и др.

През 1998-1999 Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови