Материализация на звука в Галерия 359

ОFFNews 01 ноември 2018 в 14:35 1911 0

Стела Василева обедини музика, архитектура и пластика в арт проекта „Signs of Sound“, който ще бъде представен в столичната Галерия +359 днес.

Той е предизвикателство за всички сетива и ще бъде открит с два концерта - от 19:00 и 20:00 часа. Стела Василева е синхронизирала различни изкуства на честотата на една звукова вълна. Заедно с музикантите Стефан Хаджиев /виолончело/, Милен Апостолов /композитор, диригент/, Елена Ганова /виола/, Иван Стайков /цигулка/, Светлин Крачев /цигулка/, Атанас Илиев /кларинет/, сценографите Юлияна Войкова-Найман и Ири Найман и архитектът Добри Петков е създаден интердесциплинарен мултимедиен проект, който гради ново, преливащо между музиката и визията, пространство.

Инсталацията на Стела Василева се състои от 9 двустранно огледални плоскости, огънати във формата на звукови вълни.Те отразяват и поемат пространството, което ги превръща в рефлексивен обект от заобикалящата среда. „Поставени в близост до музикантите, улавяйки трептенията на техните инструменти, огледалните вълни и техните светлинни отражения, материализират движението на звука по деликатен начин“ разказва авторката.

Според Стефан Хаджиев основното предизвикателство в осъществяването на идеята е да се намери формат, в който да е възможно трите изкуства (визуално, архитектура и музика) да бъдат абсолютно равнопоставени и нито едно да не доминира над останалите.

„Проектът Signs of Sound дава една нова перспектива на начина, по който човек усеща звука. Дълго време в историята на изкуството тези две дисциплини трудно са намирали пресечна точка, поради особеното си естество на изкуство в статиката - изобразителното и изкуство разположено във времето. Когато се свързаха с мен, за да се включа в този проект, аз се зарадвах изключително много, защото това припокриваше много от моите търсения. Визуалната част е вдъхновяваща и мисля, че ще успеем да направим всичко възможно за да изкараме “музиката” от нея. Важното в случая ще бъде, че няма да има музика към инсталация, а музика на инсталацията“ споделя композиторът Милен Апостолов.

Инсталацията функционира съобразно с архитектурната среда, в която се представя. Първата част на проекта е реализирана в „каменна зала“ на двореца в Балчик в рамките на Music Campus Balchik. Втората част на Signs of Sound се осъществява за пространството на водната кула в Лозенец /Галерия +359/. В рамките на този проект ще звучи музика, специално създадена за мястото, а триизмерните „звукови вълни“ ще бъдат показани и осветени по нов начин, кореспондирайки с цилиндричното спираловидно движение на зрителите в кулата. Участниците в проекта, добавящи ново съдържание с музика и светлина отразено в огледалните пластики, са фокусирани върху идеята за вълната като носител на информация. Във водната кула екипът на Signs of Sound има идеята всеки музикант да изсвири своята партия разположен на различно ниво в сградата. Това разделяне на изпълнителитe не позволява визуален контакт помежду им, но те ще бъдат обединени от музиката и играта на светлината. Крайният резултат е една обща мултимедийна инсталация, която следва свой собствен ритъм, развивайки се във времето и пространството без начало и край, кодирана в хармонията на музиката.

Изложбата ще остане до 25.11.2018година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови