Кореспондент на БТА откри тракийското светилище в Бургас

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2020 в 15:59 3520 1

Снимка БТА

Култовото тракийско ямно светилище от 5-4 век преди Христа, открито преди дни в Бургас, става достояние за археолозите след сигнал на кореспондента на БТА в Бургас Галя Тенева. съобщиха от агенцията. Журналистката видяла старинни предмети в района на строителен обект и своевременно подала сигнал в Областната дирекция на МВР, като посочила и точното място на находката. 

Археологическият обект се намира в комплекса "Изгрев" до блок 190, недалеч от църквата "Свети Атанасий". Мястото, където са открити уникалните находки, е закупено от частна строителна фирма. Инвеститорът е имал намерение там да строи многофамилна жилищна сграда.

Журналистката Галя Тенева (на снимката) сигнализира за находките. Снимка: БТА

„Минавах покрай строителния обект и видях случайно, че в рова, който копаеха строителните машини, има два съда с формата на амфори. Докато бях на мястото, усетих, че на строителната площадка има някакво напрежение, защото част от работниците разкопаваха, други заравяха, сякаш искаха да скрият нещо. Тръгнах, но след кратко време се върнах обратно на мястото. Тогава забелязах, че по греблото на багера има фрагменти от керамични предмети. За жилищен комплекс "Изгрев" се знае отдавна, че има археологически находки от хилядолетия. Не съм експерт в тази област, но предположих, че това, което видях, е нещо много старо, може да се окаже с изключителна стойност, и затова подадох сигнал в полицията", разказва кореспондентът на БТА”.

След оглед на мястото експерти уведомяват собственика на строителната компания незабавно да спре работния процес, а археолози и историци на следващия ден започват обстойни проучвателни дейности на терена.

Информация за новооткрития обект предостави днес на място ръководителят на археологическите разкопки към Регионалния исторически музей в града Мирослав Класнаков.

В ямите на траките са открити множество части от антични керамични съдове. Сред ценните находки са и амфори от хилядолетия, информира научният ръководител. Той каза, че на този етап са открити 14 култови ями, много близко разположени една друга, а съдовете, които са намерени, не са малко. Това са първите археологически разкопки на тази територия, посочи Класнаков. Това, което разкрихме след сигнала, са амфори, ценни съдове, има и вносна керамика, с която са се транспортирали вино, храна, зехтин, каза Мирослав Класнаков.

Обектът е изключително важен, защото показва едни невероятни ритуали, които траките са изпълнявали тук, обясни директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.

Археологическите дейности продължават. На място работи екип от петима археолози и 15 работници. Всички артефакти се събират, почистват и предстои да бъдат изпратени към Министерството на културата. От там трябва да се произнесат дали и кога инвеститорът ще получи разрешение за възстановяване работата на строителния обект.

Всички керамични съдове ще бъдат реставрирани, посочиха от музея.

На терена присъстваха също представители на ОД на МВР-Бургас и заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева. По време на брифинга бе връчена грамота от Регионалния исторически музей и поздравителен адрес от директора на Областната дирекция на МВР-Бургас за гражданската доблест на журналистката Галя Тенева, помогнала за опазването на важен археологически обект на територията на града и довела за откриването на изключително ценни керамични артефакти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

1

П

10.06 2020 в 17:19

„Докато бях на мястото, усетих, че на строителната площадка има някакво напрежение, защото част от работниците разкопаваха, други заравяха, сякаш искаха да скрият нещо." и "Тогава забелязах, че по греблото на багера има фрагменти от керамични предмети." А какви са последствията за частната строителна фирма, опитала се да скрие това и евентуално е разрушила част от тях?