Концерти в София, Русе и Варна в чест на 100 г. от рождението на Синатра

ОFFNews 05 октомври 2015 в 16:25 3549 4

Снимка НДК

Васил Петров (вдясно) и Ангел Заберски на пресконференцията.

По случай навършването на 100 години от рождението на великия певец Франк Синатра почитателите на музиката му ще могат да ѝ се насладят на три концерта в София, Русе и Варна.

Те ще са дело на Васил Петров и "Биг Бенд Брас Асоциация", ръководени от Ангел Заберски, като първият от тях е в София на 5 ноември от 19:00 часа в Зала 3 на НДК.

Днес по време на пресконференция в НДК двамата обещаха незабравима вечер, която ще ни върне десетилетия назад във времето на "истинския джаз и суинга" с демонстрация освен на всичко друго - и на степ и джаз танци.

“Това не е типичен концерт, а спектакъл, който съдържа редица популярни и не толкова популярни песни от репертоара на Синатра, обхващащи всички периоди и звукозаписи от студия, през които е преминал, като специалистите сочат, че най-добрият от тях е т. нар. “capitol years”, обхващащ края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Концертът ще обхване и някои събития, които са се случили през 60-те години - по време на престоя му в Лас Вегас, заедно с негови приятели и колеги”, подчерта Петров.

Според Заберски-син подбраните за концерта песни са сред най-добрите и запомнящи се парчета на джазмена, като за съжаление няма как да бъде изпято в един концерт абсолютно цялото творчество на Синатра. 

“Ще чуем истински Биг бенд с 4 тромпета, 4 тромбона, 5 саксофона - пълна ритмична секция с едни от най-добрите музиканти, които свирят в чужбина и у нас - Стоян Янкулов, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и др.”, каза той.

На сцената ще се качи и Георги Пейчев-Степа, който ще танцува заедно със самия Васил Петров, последван от училището по суинг Lindy Hop Bulgaria. Накрая, но не на последно място, на концерта ще отбележим и премиерата на романтичната пиеса "Something Stupid".

Често наричан “българският Франк Синатра”, с мелодичния си богат баритон, техническо майсторство и емоционална дълбочина, Васил Петров ще изпълни интерпретации на романтични пиеси като The Shadow Of Your Smile, суинг хитове като Fly Me To The Moon, New York, N.Y., боса нова The Girl From Ipanema и други емблематични заглавия, преплетени с интересни и малко познати факти от живота на легендарния Ol' Blue Eyes. Това е концерт, който ще напомня за спектаклите на The Rat Pack в Лас Вегас през 60-те и за легендарното шоу A Man And His Music на Синатра с Жубим.

Франк Синатра (12.12.1915 – 14.05.1998) е американски актьор и певец от италиански произход. Той е известен с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol' Blue Eyes (Старите сини очи). Като певец Синатра дебютира през 1937 г. и записва първата си плоча в Балтимор. На 26-ата церемония по връчване на наградите “Оскар”, Синатра печели статуетката в категорията за “Най-добра мъжка поддържаща роля” за изпълнението си в класиката “Оттук до вечността” (1953 г.) на режисьора Фред Зинеман. Първата жена на Синатра е Нанси Барбато. От нея има три деца. През 1951 г. се жени за холивудската легенда Ава Гарднър. Неговото име се свързва с едни от най-красивите жени на неговото време - Марлен Дитрих, Лорен Бекол, Лана Търнър, Мерилин Монро. През 1960 г. среща Миа Фароу. Той е на 45 г., а тя на 20. Женят се през 1966 г., но две години по-късно се развеждат. Последната му жена е Барбара Маркс, с която остава до края на живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови