Концерт на дуо Атанас Кръстев и Виктория Василенко

OFFNews 06 октомври 2020 в 08:26 1564 0

Днес от 19.00 ч. инициативата „Музикални вторници”, продължава с един впечатляващ концерт на двама от най-талантливите ни млади музиканти – Виктория Василенко (пиано) и Атанас Кръстев (виолончело).

Те ще изпълнят едни от най-интересните пиеси на Р. Шуман и две от най-значимите Сонати за пиано и виолончело от Бетовен, с което се отбелязва 250-годишнината от рождението на гениалния композитор.

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в семейството на именитите музиканти Ася и Александър Василенко. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова. Носител е на десет първи награди от международни конкурси. Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация "Д.Бербатов" за върхови постижения в областта на изкуствата. През 2013 г. печели награда за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена ѝ от Нейно Величество кралица София. През септември 2016 г. става Лауреат на Първа и Специалната награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ в Букурещ, Румъния. Виктория е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието.

Само преди дни Виктория Василенко бе удостоена с престижното отличие "Златно перо".

Атанас Кръстев е роден през 1988 г. в семейство на музиканти. Завършва НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Ллюис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др. Защитава докторат през 2016. Преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров” – асистент от 2016, главен асистент от 2017 г. Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen”(Австрия - 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012). Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).

В програмата: 

Р. Шуман - 5 пиеси във фолклорен стил оп.102
Л. ван Бетовен - Соната за виолончело и пиано оп. 102 No 4, до мажор
Р. Шуман - Адажио и алегро оп. 70
* * *
Р. Шуман - Фантастични пиеси оп.73
Л. ван Бетовен - Соната за виолончело и пиано оп. 69 No 3, ла мажор

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови