Кметът на Пазарджик открил незаконно паметник, твърди Министерството на културата

Диана Варникова, Пазарджик 31 май 2023 в 22:34 2807 0

Паметникът на св. се. Константин и Елена

Снимка Авторът

Паметникът на св. се. Константин и Елена

Паметникът на светите равноапостоли Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик не е минал през съгласувателна процедура в Министерството на културата, обяви служебният министър на културата Найден Тодоров в отговор на парламентарно питане на народния представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Петър Куленски.

Министър Тодоров заяви от трибуната на НС, че не е спазена съгласувателната процедура по Закона за културното наследство, но въпреки че е нарушен законът, кметът Тодор Попов е открил паметника на 20 май т.г.

Отговорът на министерството опроверга и становището на общината, че скулптурната композиция не била паметник, а представлявала "елемент от парковото и градинско изкуство" и като такъв не подлежала на съгласуване по реда на ЗКН. "Това становище е неоснователно", заяви министър Тодоров. Той допълни, че освен ЗКН е нарушен и чл. 62, ал. 8 от ЗУТ и "в този смисъл разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Пазарджик, е незаконосъобразно".

Народният представил Петър Куленски заяви, че подкрепя изграждането на паметници на културата в Пазарджик, но при спазване на всички нормативни изисквания, и попита какви действия следва да бъдат предприети, за да бъдат преодолени законовите пропуски, допуснати от общината, и паметникът да бъде узаконен. Министър Тодоров пое ангажимент да разпореди незабавна проверка и след нейното приключване да се пристъпи към узаконяване на паметника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !