Киномания 2014 представя най-доброто от Кан, Берлин и Венеция

Калоян Константинов 15 октомври 2014 в 17:45 4381 0

Тазгодишното издание на филмовия фестивал "Киномания" стартира на 13 ноември и ще продължи до 27 ноември, съобщиха от Националния дворец на културата.

Все още не се знае кои са всички продукции, на които ще може да се насладим, но акцентите на програмата ще са най-коментираните заглавия на международните фестивали в Кан, Берлин, Венеция и Торонто.

Такива са спечелилият голямата награда в Канада "Игра на кодове" с Бенедикт Къмбърбач и Кийра Найтли. Биографичният филм разказва за британския математик и разбивач на кодове от Втората световна война Алън Тюринг, който разбива кода "Енигма".

Ще можем да видим най-новата творба на Уди Алън "Магия в полунощ" с Колин Фърт и Ема Стоун, както и "Измет", "Принизяването", "Мангелхорн" с Ал Пачино, както и "Майстор готвач", в който с малки изяви се включват Скарлет Йохансон и Робърт Дауни-младши.

Зрителите ще могат да гледат и омнибуса "Рио, обичам те" с Венсан Касел и Харви Кайтел, както и най-новата лента на Андрей Кончаловски "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицицин". Историята на фона на руско село, разположено близо до езеро, проследява живота на местните хора, който понякога е заснет чрез скрити камери. Именно той донесе на руския кинодеец наградата за най-добра режисура на тазгодишния фестивал във Венеция, а наскоро предизвика и острата му реакция спрямо желанието на Русия да го номинира като тазгодишния претендент за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм.

Директно от фестивала на българското кино "Златната роза" на "Киномания" ще пристигне и най-новият филм на режисьора Костадин Бонев с участието на Деян Донков "Потъването на Созопол", чиято премиера бе по време на тазгодишните Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Български участия ще имат и три ТВ филма от поредицата „Непознатите” на Георги Тошев – за „АББА“, Татяна Лолова и Богдана Карадочева, документалния филм на Коста Биков за Тони Андрейков – „Гражданинът кино“

Тази година прожекциите на детските филми в НДК ще бъдат в зала 1 с безплатен вход за децата.

Билетите тръгват в продажба в края на октомври на цени от 10 и 12 лв. За пенсионери и учещи цената е 8 лв. Със специална отстъпка може да вземете комплектен билет, с който да гледате 20 филма за 140 лв.. Има замислени и други пакетни цени, които ще осигуряват до 50% по-ниска стойност на билета. Те ще се продават до седмица преди началото на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови