Калин Терзийски с европейска награда

OFFNews 11 октомври 2011 в 09:31 3120 0

Калин Терзийски
Калин Терзийски

Българинът Калин Терзийски е сред литературните лауреати на Панаира на книгата във Франкфурт. Престижната награда се дава на най-добрите дебютиращи автори в Европейския съюз.

Призовете на тазгодишните лауреати ще бъдат връчени на церемония, която ще се състои на 28 ноември в Брюксел в присъствието на комисар Василиу и на видни личности в света на литературата, културата и политиката.

„Поздравявам изключителните лауреати на тазгодишната награда и се надявам, че те ще се възползват от предоставяната от нас подкрепа за „литературен превод“, за да могат техните творби да се радват на възможно най-голям брой читатели на възможно най-голям брой езици“, заяви европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. „Бих искала да отдам дължимото признание на неуморния европейски издателски сектор, който е водещ в света — в него са заети 135 000 души и той допринася с 23 милиарда евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС“, отбеляза Василиу.

Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели. В конкурса могат да участват 36-те държави по програма „Култура“ на ЕС (27-те държави-членки на ЕС, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Турция). Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави.

Биография:

Калин Николов Терзийски е роден е през 1970 година в София. Завършил е Национална природоматематическа гимназия в София. През 1990 записва медицина в Висшия медицински институт - София, където завършва през 1996, след което специализира психиатрия до 2000. По това време работи и като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. В първите четири години след завършването си работи като психиатър във втората по големина психиатрия в България – Държавна психиатрична болница „Свети Иван Рилски” .

През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Работи като сценарист в телевизии и радиа и вписва списания.

Издал е четири сборника с разкази и две стихосбирки, участва в няколко общи проекта на литературния клуб "Литература*Диктатура", чийто продукти са три книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови