Израел ще се оттегли от Евровизия, ако цензурират песента им (видео)

България пак няма да участва в песенния конкурс

OFFNews 26 февруари 2024 в 11:03 888 0

Евровизия 2024

Снимка Евровизия 2024

Евровизия 2024

Израел съобщи, че ще се оттегли от песенния конкурс Евровизия, ако организаторите се опитат да цензурират песента, с която страната кандидатства, съобщава Би Би Си.

Текстът на песента October Rain на Еден Голан бе публикуван в медии по-рано тази седмица. Според израелския в. "Израел хайом" песента се отнася до жертвите на нападенията на Хамас от 7 октомври. В текста има изречение: "Всички те бяха добри деца, всяко от тях".

От Европейския съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU), който организира Евровизия, казаха, че в момента проучват песента. Правилата на конкурса забраняват политическите послания.

В предишни години EBU е принуждавал националните представители да променят текстове на песни. През 2009 г. Грузия се оттегли от конкурса, след като предложената от страната песен We Don't Wanna Put In бе отхвърлена заради очевидна препратка към руския президент.

В изявление по повод кандидатурата на Израел организаторите казват, че внимателно преглеждат текста на песента, което е "конфиденциален" процес, докато не бъде взето решение. Ако песен бъде определена като неприемлива по някаква причина, националните партньори имат възможност да кандидатстват с нов текст или музика.

От израелската обществена телевизия KAN обявиха, че ще отхвърлят всяко искане за промяна в текста на песента.

През декември Асоциацията на композиторите и текстописците на Исландия публикува изявление, в което подчерта, че военните действия на Израел правят участието на страната несъвместимо с участието в събитие, "характеризиращо се с радост и оптимизъм".

Подобни протести изразиха и Финландия, Норвегия, Дания и Швеция, като някои припомниха, че Русия бе дисквалифицирана, след като нахлу в Украйна преди две години.

Песенният конкурс Евровизия ще се проведе в Малмьо, Швеция, през май.

Припомняме, че България ще пропусне явяването си на песенния конкурс Евровизия и тази година. За това съобщи БНТ, която традиционно излъчва конкурса и основен спонсор на изпълнителите, които ни представят.
Това е втора поредна година, в която страната ни пропуска участие в най-мащабния музикален конкурс. Причината е по-високата такса за регистриране в събитието. Нашата страна се нарежда до десетки други редовни участници, които отново бойкотират Евровизия.

През последната година, когато победител в конкурса за втори път бе шведската изпълнителка Лорийн, организаторите се сблъскаха с множество критики за регламента и броенето на точките. Въпреки рекордния брой гласове за Финландия, гласовете на журито, което зрителите нарекоха подкупено и силно компрометирано, надделяха и направиха Швеция победител. Това накара много страни да преустановят явяването си на конкурса, като отказа и много зрители да гледат събитието.

Въпреки това България има значителни успехи на Евровизия за малкото си явявания там. Най-близкия ни досег до победата донесе Кристиан Костов през 2017 година, който класира страната ни на почетното второ място. Една година по-рано Поли Генова ни спечели четвъртото място, а през 2020 г., когато за жалост конкурсът бе отменен изцяло, прогнозите гласяха Виктория Георгиева за големия победител. Тя представи страната ни през 2021 г. и се нареди на десето място. Елица и Стунджи бяха първият голям пробив на Евровизия през 2007 г. на 5-то място, а Крисия е на второ място през 2015 г. на детската Евровизия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика