Фестивалът като лаборатория за артистични иновации

Цяла седмица експериментално изкуство с шестото издание на фестивала 180°

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2019 в 10:15 1802 0

На 20 юли в София започва шестото издание на фестивала-лаборатория за съвременно изкуство 180°. Под условната тема “Форми” фестивалът среща артисти от различни дисциплини и им дава възможност в рамките на седмица да работят заедно, да взаимодействат, да експериментират и да развиват идеите си. Както и досега, 180° отново поставя акцент върху артистичния процес и колаборацията, като гарантира на участниците свобода от предварителни очаквания и правила.

През 2019 г. на 180° гостуват музиканти, композитори, хореографи и танцьори, визуални артисти и режисьори от повече от десет държави. Те ще се изявяват в пространствата на Фабрика 126, Проджект Лаб, Гьоте-институт и Чешкия културен център в седмицата между 20 и 26 юли.

Начало в събота дава “180° Tonight Show” - експеримент-изненада, смесващ поп, съвременно изкуство и елементи на токшоу. Това събитие ще представи артистите на 180°, тяхното изкуство и философията на фестивала. Тазгодишната тема “Форми” е вдъхновена от стогодишнината на течението Баухаус - художествената школа, която в средата на миналия век става родно място на модернизма.

На 22-ри, понеделник, във Фабрика 126 ще бъдат представени финалистите на традиционния конкурс за късометражен ням филм. Избраните видеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на “Ансамбъл 180 Градуса”, а победителят отново ще бъде определен от публиката.

Във вторник цигуларката Биляна Вучкова, флейтистката Сабине Фогел, танцьорката Монтсе Гардо и режисьорката Флорънс Рукщул ще представят резултата от съвместната си работа в центъра за образование, наука и култура Проджект лаб. В сряда пък в Чешкия културен център гостите на фестивала ще имат възможност да видят и чуят кларинетиста Ричард Хейнс, танц-пантомимa артистката Петра Пеларова и композиторите Милен Апостолов и Николас фон Ритър, които сформират артистичен колектив и се впуснат в експеримент, вдъхновен от темата на фестивала.

Четвъртък ще е денят на IEMA LAB°. Четиринайсетте музиканти от ансамбъла на академията на Ensemble Modern ще превърнат Гьоте-институт в музикална лаборатория. В сградата, която някога е била консерваторията на София, те не само ще създават музика, но и ще колаборират с български визуални артисти и възпитаници на Национална художествена академия.

На Шахмат vol. 5° в петък контрол върху музикантите поема публиката на 180°, която ще има възможност да режисира изпълнителите и да създаде сама за себе си уникален пърформанс. Фестивалът предлага също и творчески работилници за съвременен танц и музика. Всички събития започват в 19.30 ч. и са с вход по желание.

През последните години 180° се утвърди като едно от най-важните събития за съвременно изкуство в България, а през 2019 г. Европейската фестивална асоциация за втори пореден път го обяви за един от най-оригиналните и амбициозни фестивали в ЕС и му постави почетния знак "Забележителен фестивал на Европа".

Фестивалът-лаборатория 180° се провежда за шеста поредна година с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития.

Пълна програма и актуална информация можете да видите на сайта на 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Фейсбук: https://bit.ly/2pXMwue 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови